Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Grozni šefi vplivajo na zdravje

strog težaven grozen šef delodajalec zaposleni Shutterstock
Kronični stres, ki ga povzroča neprijazen šef, lahko resno ogroža zdravje.

Če je vaš nadrejeni težaven, je lahko zaposleni pod velikim stresom in vzdušje na delovnem mestu je slabo, nova raziskava pa kaže, da lahko zoprni šef škoduje vašemu zdravju.

Stres, s katerim se zaposleni spopadajo dlje časa, ko delajo za takšnega šefa, lahko na telesu povzroči hude posledice. Kronični stres lahko spremeni genske aktivnosti v odpornih celicah, in sicer tako, da se te bojujejo proti okužbi, ki dejansko ne obstaja. To vodi do vnetja celotnega telesa, ki prinese veliko zdravstvenih težav, najpogosteje srčni infarkt in sladkorno bolezen.

To so pri opravljanju poskusov na miših ugotovili znanstveniki v Ohiu. Njihovi kolegi v drugih ustanovah pa so pod drobnogled vzeli krvno sliko ljudi, ki živijo v slabih razmerah, in ugotovili, da so pri teh enake celice kot pri ljudeh s kroničnim stresom. "Celice imajo veliko skupnih lastnosti pri odzivanju na stres," je povedal vodja raziskave John Sheridan, ki že desetletje proučuje miši ter ugotavlja vpliv kroničnega stresa na možgane in telo.

Miši je Sheridan ves čas izpostavljal stresu in spremljal njihov odziv. Samce je združil v isto bivališče, da se je ustvarila hierarhija, nato pa skupini za dve uri dodal agresivnega samca. Vsiljivca so miši vztrajno zavračale. Raziskovalec se je vprašal, kaj bi se zgodilo, če bi imele vsak dan dlje časa opravka z vsiljivcem. Posledice bi zagotovo bile, je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.