Magazin > Lepota & telo
282 ogledov

Hrana in pijača, ki prehlad samo še poslabšajo

pomaranče pomarančni sok Shutterstock
Vsi vemo, s katero hrano in pijačo si med prehladom pomagati. No, marsikdo ne ve, da določeni napitki in prigrizki prehlad poslabšajo.

Kupljeni sadni sokovi

Doma stisnjeni sokovi so polni vitaminov in na naše zdravje delujejo blagodejno. To pa ne velja za sadne sokove, kupljene v trgovini. Ti imajo prevelike količine sladkorja, ki se vežejo na krvne celice in 'kradejo' vitamine iz telesa in s tem oslabijo naš imunski sistem.

Ocvrte jedi

Te niso zdrave niti, ko smo zdravi. Zamislite si samo, kako vplivajo na oslabljen imunski sistem. Nasičena je z maščobami, ki so težko prebavljive, zato imamo lahko zaradi njih hude želodčne težave, sploh v času prehlada.

Kava

Ko zbolimo, moramo povečati dnevni vnos tekočin v telo. Kava oziroma kofein lahko deluje kot odvajalo. Zaradi driske pa smo lahko bolj dehidrirani.

kisle kumarice | Avtor: Profimedias Profimedias
Kisla živila

Živila, ki so zelo kisla, lahko poškodujejo že tako otečeno sluznico med prehladom. V to skupino spadajo vložena zelenjava, agrumi, predvsem pomaranče in paradižnik v vseh oblikah. Citruse raje ožemite in jih obogatite z medom ter razredčite z vodo.

Alkohol

Tako kot kava, tudi alkohol deluje kot odvajalo, zato iz telesa 'odganja' tekočine. Pazite, da ne boste dehidrirani. Poleg tega pa mešanje alkohola z zdravili negativno vpliva na njihov učinek.

Mlečni izdelki

Čeprav imajo mlečni proizvodi veliko proteinov in vitamina D, ki pomagajo okrepiti telo, povečujejo izločanje sluzi v telesu, ki lahko okrepi vaš kašelj.

Komentarjev 2
  • Dušan Jakič 00:14 06.januar 2017.

    Valda, da ne navede... halo. Tko je če iz nekega tujega bloga plonkaš :)

  • nergač 17:43 05.januar 2017.

    KD, zakaj nikoli v teh svojih novinarskih presežkih ne navedeš vira za svoje trditve? Menda nisi vse to sama pogruntala? Morda ti je pa prijateljica AF prišepnila?