Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Hrana, ki se je dietetiki ne bi dotaknili

tortica kolaček Shutterstock
Če dietetik ne bi jedel določene hrane, je najbrž najbolje, da se je izogibate tudi vi.

Delo dietetikov in nutricionistov je, da proučijo zdrave in nezdrave sestavine živil ter na podlagi rezultatov določijo, katera hrana je za vaše telo dobra in katera ne. Pri nekaterih živilih, denimo sladkarijah, gaziranih pijačah in ocvrti hrani, je sicer že vsem jasno kot beli dan, da niso dobre za zdravje. Pri veliko živilih pa to ni tako očitno in morda ste zmotno mislili, da si ne škodite, če jih uživate; spodaj preverite, katere hrane se dietetiki in nutricionisti sploh ne bi dotaknili.

Energijske ploščice. Dietetičarka Kristin Kirkpatrick opozarja, da so energijske ploščice prepolne sladkorja, drugih hranilnih snovi pa jim zelo primanjkuje. Pravi, da "energijske ploščice niso nič drugega kot sladkarija v preobleki."

Predelano meso. Slanina, šunka, hot dogi in klobase so izjemno škodljivi za vaše zdravje, pravi dietetičarka Elizabeth Jaramillo-Lopez, ki ob tem spomni na raziskavo iz leta 2010, ki so jo opravili na harvardski univerzi. Ta je pokazala, da z uživanjem predelanega mesa povečate tveganje za razvoj srčnih bolezni za kar 42 odstotkov, tveganje za razvoj sladkorne bolezni pa se poveča za 19 odstotkov.

Hrana brez maščob. Kirkpatrickova pravi, da boste pri teh izdelkih prihranili pri kalorijah, a si boste nakopali nezdrave količine sladkorja. "To je za vaše zdravje veliko slabše, kot če bi zaužili izdelek z maščobami. Te maščobe so v zmernem uživanju za vas dobre."

Pisani sladkani kosmiči. Kosmiči s čokolado in različnimi dodatki pri zajtrku nimajo kaj iskati, pravi dietetičarka Nina Dougherty. "To je v bistvu bela moka v različnih oblikah. Polnozrnati kosmiči so veliko bolj zdrava izbira, sladkajte pa si jih sami po potrebi."

Čokoladne ploščice. Priljubljene čokoladice, ki vas mamljivo gledajo iz avtomata in s polic pri blagajničarki, so polne sladkorja, nezdravih maščob in vsebujejo zelo malo hranljivih snovi. Le ena čokoladica ena vsebuje več kot 260 kilokalorij, od tega kar 143 kilokalorij prihaja iz sladkorja. To je osem žličk sladkorja, ki pa je seveda nezdrav. Jaramillo-Lopezova opozarja, da je prav ta največkrat kriv za kopičenje kilogramov.

Kavni napitki. Če si ne predstavljate dneva brez karamelne kave s stepeno smetano, o tej razvadi dobro razmislite. "Takšni napitki so nabiti s praznimi kalorijami. Že povsem običajna bela kava ima lahko do 300 kilokalorij, če dodate čokolado, karamelo in smetano, pa se lahko število kalorij celo podvoji," pravi Jaramillo-Lopezova in dodaja, da ima kava sicer veliko prednosti, ki pa lahko hitro izginejo, ko začnete dodajati naštete dodatke. Namesto tega priporoča naravna sladila, kot sta med in stevia.

Obroki v škatli. Če vaši obroki redno prihajajo iz ene same škatle, ste v težavah, saj so polni maščob, močno predelani in vsebujejo veliko sladkorja. "Že ena skodelica vnaprej pripravljenih testenin s sirom vsebuje 15 odstotkov nasičenih maščob več, kot jih je priporočljivo zaužiti na dan," pravijo dietetičarke.

Zamrznjeni obroki. Te morate povsem črtati s seznama, se strinjajo strokovnjakinje. "Vsebujejo preveč ogljikovih hidratov in premalo beljakovin, ta kombinacija pa bo kmalu spet vzbudila lakoto."

Margarina. Nekoč je veljala za bolj zdravo nadomestilo masla, a nedavne raziskave so pokazale, da je margarina pravi dietični demon. Pri njeni izdelavi se namreč ustvarijo transmaščobne kisline – oblika maščob, ki je telo dejansko ne potrebuje in ima le škodljive učinke. To pa dviguje raven nezdravega holesterola in znižuje raven zdravega.

Glazura. "Glazura je polna kalorij in sladkorja, včasih pa lahko vsebuje tudi transmaščobne kisline," pravi Jaramillo-Lopezova in spet opozarja, da so te za zdravje najslabše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.