Magazin > Lepota & telo
155 ogledov

Hrana, ki topi maščobe

Nekatere študije so pokazale, da ostra paprika in zelo začinjena hrana lahko pos Žurnal24 main
Nadaljujemo z dejstvi in zmotami glede naše presnove. Prejšnjič smo ugotovili, kaj je presnova in od česa je odvisna, zdaj pa si oglejmo nasvete za hitrejšo presnovo.
Večji vnos hrane, hitrejša presnova?
Seveda bi vsi radi slišali dietni nasvet, kot je: jejte več in izgubite težo, vendar res deluje le nasvet: jejte pogosteje in izgubili boste težo. Majhni, a pogosti obroki pomagajo ohranjati vašo presnovo v visoki prestavi, kar pomeni, da boste na splošno pokurili več kalorij.

Kadar je med dvema obrokoma prevelika časovna razlika, se vaša presnova dejansko upočasni, da nadomesti izpad energije v obliki hrane. Če po daljšem premoru pojeste ogromno količino hrane naenkrat, se vaša presnova začne obnašati kot v stanju stradanja – vaše telo bo poskušalo zadržati vsako kalorijo. Čeprav tako občasno prehranjevalno vedenje ne bo povzročilo bistvene škode, pa lahko, če postane navada, privede do stanja, v katerem boste zelo težko ohranili ali izgubili težo.

Nasvet o koristi pogostih in majhnih obrokov je podprt z ugotovitvami študije, ki je bila predstavljena leta 2005 na letnem srečanju American College of Sports Medicine. Raziskovalci z Georgia State University so poročali, da so športniki, ki so uživali prigrizke s skupno kalorično vrednostjo okoli 250 kalorij vsaj trikrat na dan, imeli večji energijski donos. Prigrizki so tudi pripomogli k temu, da so športniki nato zaužili manj pri vsakem od treh rednih obrokov. Končni rezultat je bila hitrejša presnova, nižji vnos kalorij in zmanjšanje telesne maščobe.

Hrana, ki kuri maščobe?
Od supermodelov, ki svojo hrano začinjajo z rdečim poprom, do filmskih zvezd, ki prisegajo na zeleni čaj – seznam raznih živil, ki naj bi pospešila presnovo, je predolg, da bi naštevali. Pravzaprav katerakoli hrana v prvi uri po zaužitju pospeši vaš metabolizem – takrat je vaš presnovni sistem v največjem pogonu.

Beljakovine na splošno zahtevajo za približno 25 odstotkov več energije za prebavo. Torej, vsaj teoretično, prigrizek z visoko vsebnostjo beljakovin nekoliko bolj pospeši presnovo kot prigrizek, sestavljen iz ogljikovih hidratov ob siceršnji enaki kalorični vrednosti obeh. To pomeni, da nobena specifična hrana nima posebne moči, da bi znatno pospešila presnovni proces.

Ostro in začinjeno
Nekatere študije so pokazale, da ostra paprika in zelo začinjena hrana lahko pospešita presnovo za približno 20 odstotkov in v 30 minutah, vendar ni znano, ali ta učinek traja kaj dlje od tega. V majhni študiji o japonskih ženskah, objavljeni v British Journal of Nutrition, raziskovalci ugotavljajo, da rdeča paprika povzroči telesno segrevanje in po obroku spodbudi presnovni proces. Največji učinki pa so bili opazni predvsem, ko je bila rdeča paprika zaužita z zelo mastno hrano (ki je tudi bolj kalorična). Še ena mala študija, objavljena v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, je prinesla ugotovite, da se moškim športnikom, ki k obrokom z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov dodajo rdečo papriko, poveča njihova presnovna stopnja tako pri mirovanju kot v aktivnem stanju 30 minut po zaužitju obroka. Ni pa bilo dokaza o dolgotrajnosti učinka.

 

Preberite si še:

Naj presnova dela za vas
Pospešite prebavo z limonino dieto
V savni se pospeši prebava

Enako velja za zeleni čaj, ki vsebuje substanco EGCG, ki je močan antioksidant. Učinek je podoben kot pri ostri papriki. Vendar ni jasno, ali to zadošča tudi za izgubo telesne teže. Če bi želeli opazen učinek, bi morali spiti ogromne količine zelenega čaja. Pitje zelenega čaja je priporočljivo zaradi njegovih siceršnjih blagodejnih učinkov, ne pa iz dietnih razlogov.

Zaključna ugotovitev
Zaključili bi lahko z mislijo: vsa našteta živila sicer rahlo vplivajo na presnovni proces, vendar je ta vpliv zanemarljiv.
Najučinkovitejši spodbujevalci metabolizma ostajajo izgradnja mišične mase, visoko beljakovinska hrana in veliko gibanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.