Za plešavost niso zaslužni le geni. Raziskave so pokazale, da tistim, ki izgubljajo lase, primanjkujejo vitamini in minerali. Če želite dlje časa ohraniti gostoto svojih las, popazite na prehrano.
Ko vam začnejo izpadati lasje, zmanjšajte vnos maščob. Živila, bogata z maščobami, zvišajo raven testosterona, njegova visoka raven pa je najpogosteje razlog za pojav plešavosti.
Jejte beljakovine
Čeprav je rdeče meso polno beljakovin, hkrati vsebuje tudi veliko maščob, zato namesto njega raje posezite po ribah, jajcih, perutnini, mlečnih izdelkih in oreščkih. Dober izbor sta tudi soja in tofu, saj poleg beljakovin vsebujeta zelo malo slabih maščob.
Železo in cink
Do izpadanja las pogosto pripelje pomanjkanje železa in cinka, medtem ko se pomanjkanje vitamina A izraža preko lomljivih in krhkih las. Cink igra pomembno vlogo pri reguliranju različnih telesnih funkcij, vse od reprodukcije celic do uravnoteženja hormonov, vse to pa vpliva tudi na rast las. Jejte zeleno in rumeno zelenjavo, suho sadje, jetrca, školjke in druge morske sadeže.
Vitamini
Prav tako je pomembno, da v telo vnesete dovolj vitamina C. Ta omogoča boljšo cirkulacijo krvi okoli lasnih korenin, poleg tega pa pripomore tudi do lažje in hitrejše absorpcije železa in igra pomembno vlogo pri proizvodnji kalogena. Prav tako je za zdravje las pomemben vitamin E, ki ga najdete v oreščkih.