Magazin > Lepota & telo
162 ogledov

Hrana za dobro prebavo

solata jazkuham.si
Hrano, bogato z vlakninami, telo hitreje prebavi in izloči.

Industrijsko predelana hra­na je vse bolj prečiščena. Pomanjkanje vlaknin je lahko vzrok za številne bolezni prebavil, med njimi tudi za raka na črevesju. Poskrbite za prehrano, bogato z zelenjavo, polnovrednimi žiti in sadjem, ki ima veliko vlaknin. Zmerno uživajte meso, izogibajte se živilom iz bele moke in belemu sladkorju.

Zelenjava vsak dan

Ameriški inštitut za raziskave rakavih obolenj odraslim priporoča od 20 do 30 gramov vlaknin na dan. Otroci in mladostniki od tretjega do 18. leta naj bi na dan zau­žili najmanj toliko gramov vlaknin, kolikor imajo let, plus pet gramov. Sadje in zelenjava naj bi tako predstavljala okoli 70 odstotkov hrane. 



Bogato z vlakninami

Med sadje, bogato z vlakninami, se uvrščajo predvsem jabolka, banane, kivi in hruške. Vlakninsko zelo bogati so tudi orehi in brazilski oreščki. Še bogatejša z vlakninami pa je zelenjava, predvsem fižol, grah, brokoli, zelje, koruza in špinača. Zelenjavo uživajte kuhano v pari ali presno. 



Spremembe postopoma

Spremembe v prehrano uvajajte postopoma. Z večjim vnosom vlaknin se bo delovanje črevesja pospešilo, vendar se lahko s prehitrim in preobilnim vnosom presnih živil črevesni ritem tudi poruši, kar lahko vodi v diarejo ali celo zaprtje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.