Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

"Hruške" imajo slabši spomin

Strokovnjaki trdijo, da lahko debelost pri hruškasti postavi škodi delovanju mož Žurnal24 main
Široki boki škodijo ženskemu spominu. Debelost pri hruškasti postavi je nevarnejša kot pri debeluškah v obliki jabolka.

Oblika ženskega telesa lahko vpliva na njen spomin, kaže ameriška raziskava. Čezmerna teža naj bi škodovala možganom starejših žensk, če pa imajo odvečne kilograme naložene na bokih, lahko to vse še poslabša.

Nalaganje maščobe na bokih poveča tveganje za raka, sladkorno bolezen in bolezni srca, svarijo strokovnjaki. Zadnje raziskave pa kažejo, da salo na bokih ovira delovanje možganov. Na spominskih testih, ki jih je izvedla ameriška fakulteta Northwestern University, so se bolje odrezale ženske tipa jabolko (okrogel zgornji del delesa in vitke noge) kot tipa hruška (vitkejši zgornji del telesa in široki boki).

Hruške padle na testu
V raziskavi je bilo zajetih slabih devet tisoč žensk, starih od 65 do 79 let, ki so opravile spominski test, s katerim zdravniki ocenjujejo delovanje možganov. Več kot dve tretjini žensk je bilo pretežkih. Vsem so izračunali indeks telesne mase (ITM). Raziskovalci so ugotovili, da se je za vsako višjo točko pri ITM pri ženskah znižala točka pri spominskem testu. Ženske s hruškasto postavo so jo na testu odnesle najslabše.

"Raziskati še moramo, kako določena vrsta maščobe vpliva na možgansko delovanje in katere vrste so bolj škodljive za možgane. Debelost je lahko povezana z alzheimerjevo boleznijo in s slabim dotokom krvi v možgane," je povedala vodja raziskave Diana Kerwin. Raziskava sicer ne pojasni povezave med obliko telesa in delovanjem možganov, je pa lahko dober razlog več za spremljanje teže in ohranjanje telesa v dobri kondiciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.