Magazin > Lepota & telo
78 ogledov

Hujšanje po meri

hujšanje dieta trebuh Shutterstock
Prehrana. Dober shujševalni jedilnik vsebuje tudi hrano za dušo.

Kilogrami. Nov način spopadanja s čezmerno težo, ki v zadnjem času postaja čedalje bolj priljubljen, so jedilniki, prilagojeni posamezniku. "Individualni jedilniki so primerni za vsakogar. Najbolj pa za ljudi, ki so se enkrat za vselej odločili, da bodo spremenili način prehranjevanja, in želijo dolgoročne rezultate," pravi svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje Mojca Cepuš.

Jedilnik za vse življenje

Glavno vprašanje, ki si ga mora zastaviti vsak posameznik, ko se odloči shujšati, je, ali se bo lahko takšnega prehranjevanja držal vse življenje. Če je odgovor ne (kar je na žalost prepogosto), dieta ne bo prinesla dolgoročnih rezultatov. "Prilagojeni jedilniki za hujšanje omogočajo, da sta hrana in ritem prehranjevanja prilagojena posamezniku. Tak jedilnik ne vsebuje hrane, ki je oseba ne mara, ampak okuse, ki so ji ljubši. Takšnega prehranjevanja se je potem lahko držati in ljudje pogosto ne čutijo, da so na shujševalni dieti," razlaga sogovornica.

Prednosti zaradi prehrane

Naloga prehranskega svetovalca je, da ljudem pojasni prednosti, ki jih bodo imele spremembe v prehrani na njihovo težo, videz in počutje. Za izdelavo individualnega jedilnika prehranski svetovalec potrebuje kar nekaj podatkov, kot so višina, teža, starost, zdravstvene težave, morebitne alergije, morebitni dodatki ali zdravila, ki jih oseba uživa, in cilji. Poleg tega je zelo pomembna informacija, kakšno hrano posameznik rad uživa, saj dober shujševalni jedilnik vsebuje tudi hrano za dušo, sicer ne bo učinkovit na dolgi rok.

Kilogram na teden

Prilagojeni jedilniki za hujšanje so sestavljeni tako, da oseba izgubi približno en kilogram na teden. Največja prednost takšnega jedilnika je, da se ga posameznik lahko drži neskončno dolgo, saj je sestavljen iz hrane, ki je kakovostna, okusna in njemu ljuba. "To pomeni, da lahko brez težav shujšamo zelo veliko, saj se ga ne naveličamo. Prednosti jedilnika po meri so torej, da se je diete lažje držati, da nismo lačni, da imamo ves čas hujšanja dovolj energije in se dobro počutimo," sklene sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.