Magazin > Lepota & telo
57 ogledov

Idealno bi z delom začeli ob 10. uri

spanje sanje moški Shutterstock
Raziskave o delovni učinkovitosti zaposlenih vse bolj poudarjajo pomen spanca in posameznikovega bioritma na njegovo učinkovitost.

Ste jutranja ali nočna ptica? Za vašega delodajalca to vprašanje ni pomembno, saj vam je predpisal, kdaj morate biti v službi glede na lastne potrebe. Za vaš bioritem pa lahko vstajanje ob 5. uri zjutraj predstavlja hud udarec. 

Če je vaš delovni čas usklajen z vašim ritmom spanja, boste na delu bolj učinkoviti, osredotočeni in manj obremenjeni. Uslužbenci, ki trpijo za pomanjkanjem spanja, pogosteje naredijo napako ali se poškodujejo na delovnem mestu, v svoji raziskavi trdi Christopher Barnes

Notranjega bioritma se ne upošteva

Notranji bioritem vpliva na to, kdaj ste zjutraj pripravljeni na delo in je pri vsakem posamezniku drugačen. Težava nastane, ker naši delavniki tega v večini primerov ne jemljejo v zakup. Dodaten pritisk predstavljajo tudi zahteve po tem, da so ljudje 24 ur na dan dosegljivi in takoj odgovarjajo na elektronska sporočila in klice. 

Vstajanje v nasprotju s človekovim bioritmom se začne že v adolescenci in ima lahko za posledico kronično pomanjkanje spanja. Paul Kelley z univerze v Oxfordu pravi, da bi se idealno delavnik začel ob 10. uri in ne ob 8. 

Gibljiv urnik za boljšo učinkovitost

V leto dni trajajoči ameriški raziskavi so opazovali spremembo v uspešnosti zaposlenih pred in po spremembi njihovega delovnega časa. Pred raziskavo so zaposleni prihajali v pisarno med 8. in 9. uro, a se je od njih pričakovalo, da bodo tudi ponoči opravljali telefonske klice s sodelavci na drugem koncu sveta.

V obdobju opravljanja raziskave so zaposlenim dovolili bolj fleksibilen urnik, dokler je njihovo delo dajalo rezultate. S spremembo so zaposleni lažje usklajevali delo in zasebno življenje ter vsak teden pridobili eno uro spanca. Zaradi pozitivnih rezultatov, bo podjetje na tej podlagi uvedlo spremembe.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:07 28.februar 2016.

    Ja res. Ne bi si želel delat od 10-18 in najboljših ur zagont za delodajalce ki hočejo da si 8 ur na delovnem mestu pa tud če kak dan ni toliko dela. Potem drugi dan pa hočejo da v 8 ...prikaži več urah narediš delo 12 ur ker je kar naenkrat gora dela. In pol delaš ornk 10 ur da vse narediš. Ker če pa ne narediš povečane delovne postavke te pa šef grdo gleda in če mu nisi posebej všeč te odpusti. In to je najhujš..ta dinamika enkrat skor nč dela pa skor samo bluzenje na delovnem mestu, drugič pa za dva človeka dela da se razen med malco še na wc ne upaš. Pol pa če končaš ob 6-7h zvečer se zrihtaš poješ greš spat eno oddajo pogledaš pa novice pol pa kaj. Zjutraj se zbudiš ob 8:30, se zrihtaš narediš še kake nujne opravke potem pa greš v službo. V glavnm ..nč od lajfa. Da se ti sfuzla. čeprav če od 8-16 delaš imaš potem še gnečo na cesti in še manj časa.

  • AnzeSmolej 21:04 28.februar 2016.

    čaki da zavohajo kako dobro je od 10-18 ker tako rabiš samo 1 izmeno, namesto dveh. Ampak to je katastrofa, ker potem dejansko delaš cel dan, nič nimaš od dneva. Ljudje pozabljamo da ne delamo zato da delamo, ampak delamo ...prikaži več zato da preživimo. NIsmo mi USA kjer delajo kot način življenja. Nam je bolj pomembna kvaliteta življenja.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:11 28.februar 2016.

    Točno 0 delodajalcev v Sloveniji bo pristalo na to.