Magazin > Lepota & telo
1039 ogledov

Imate bradavice? Odpravite jih z banano!

Pri ženskah so lahko še posebej nadležne bradavice pod prsmi. Žurnal24 main
Vsak od nas ima, ali je gotovo že imel kakšno. Čeprav so lahko sila nadležne, pa so povečini povsem neškodljive.

Bradavice so majhni izrastki na koži, sestavljeni iz veziva in povrhnjice, ki jih povzroča humani papiloma virus. Pojavijo se lahko pri vsaki starosti in se večinoma ne prenašajo s telesnim stikom. Najpogosteje jih dobimo na rokah, hrbtu, obrazu, pred njimi pa žal niso varni niti podplati in genitalije.

Vrste bradavic
Poznamo različne vrste bradavic, najpogostejše so navadne, za katere je značilno, da so čvrste, okroglih ali nepravilnih oblik. Kot rumeno-rjave izbokline se pojavijo ploščate bradavice, ki se najpogosteje nahajajo v skupinah. Popolnoma različne od navedenih pa so filiformne bradavice, po obliki tanjše in daljše. Navadno se pojavijo na obrazu ali vratu.

Pripravki za odstranjevanje
Čeprav večina bradavic po preteku šestih mesecev do dveh let izgine sama od sebe, se jih kar več kot tretjina ponovi. Če vam povzročajo težave, ali se nahajajo na občutljivih mestih, kjer obstoji nevarnost, da bi jih poškodovali (pri ženskah je to na primer pod prsmi), se o načinu odstranitve posvetujte z dermatologom. Sami se proti njim lahko borite na naslednje načine:

  • V lekarnah kupite pripravke, ki vsebujejo salicilno ali mlečno kislino, koristna pa je tudi jodova tinktura. Z njimi vsakodnevno premažite bradavico.
  • Dvakrat dnevno po obroku zaužijte jogurt, kateremu ste dodali eno čajno žličko praška preslice (na voljo v vseh bolje založenih lekarnah).
  • Bradavico približno teden dni mažite s sokom krvavega mlečnika ter ga ne izpirajte.

Nad bradavice z banano

Bananino lupino z mesnatim delom namestite na bradavico ter jo pritrdite s obližem. Pustite delovati čez noč in postopek večkrat ponovite. V nekaj tednih bi morala bradavica izginiti. Namesto bananine lupine lahko uporabite tudi košček česna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.