Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Imejte prebavo kot Japonci

Poskusite suši! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ljubitelji sušija se počasi spreminjajo v Japonce – vsaj od znotraj.

Raziskava, ki so jo opravili na pariški univerzi Pierre et Marie Curie, je namreč pokazala, da se ljudem, ki jedo suši vsaj nekajkrat na teden, bakterije v črevesju spremenijo v takšne, kot so značilne za prebivalce Japonske. To naj bi se zgodilo zaradi bakterij v surovih ribah, ki postopoma spremenijo tudi floro v črevesju in genetski zapis bakterij, ki v njej delujejo. Telo zato začne drugače prebavljati hrano, saj so le takšne bakterije sposobne razgraditi tudi razne vrste alg, ki so značilne za kuhinjo eksotičnih dežel in vsebujejo veliko zdravih aminokislin, beljakovin in mineralov, ki blagodejno vplivajo na telo.

Telo se navadi
Prednost teh sprememb v črevesni flori je predvsem ta, da lahko telo počasi navadimo na novo vrsto prehrane, za katero je že dolgo znano, da je skupaj s sredozemsko ena izmed najbolj zdravih na svetu. Za Japonce je značilna dolga življenjska doba, saj je srčno-žilnih bolezni zelo malo, majhno pa je tudi število ljudi s čezmerno telesno težo. Študija je torej dokazala, da se je naše telo tudi v odrasli dobi še sposobno spreminjati in se genetsko prilagajati novim načinom življenja, obenem pa je tudi pokazala, kako velik vpliv ima hrana na
naše telo.

Sušija se lotite sami

Vsi, ki si želite iz japonskega načina prehranjevanja potegniti čim več, se torej tega lotite počasi in vztrajno, saj boste le z rednim uživanjem surovih morskih dobrot omogočili telesu, da se jih nauči uporabiti. Najbolje bo, da se izurite v pripravi sušija tudi sami, saj ga boste tako najlažje in najceneje vključili v vsakodnevno prehrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.