Ingver zaradi izjemnih prehrambnih in zdravilnih lastnosti vzbuja zanimanje predvsem pri zagovornikih alternativnega zdravljenja, v zadnjem času pa so nad njim navdušeni ljubitelji vzhodnjaške kuhinje.
V Indiji in na Kitajskem je ingver ena od glavnih sestavin naravnih zdravil, pri prehrani pa je tako pogost, da ga ponekod prištevajo k zelenjavi. Kitajci pravijo, da je ingver zdravilo za sto bolezni in ga v ta namen uporabljajo na nešteto načinov.
Najmočnejši antioksidant
Ali ste vedeli, da ingver prištevajo med najmočnejše rastlinske antioksidante? Znanstvene raziskave so pokazale, da pomaga pri slabi prebavi, zgagi in bruhanju ter preprečuje nastanek potovalnih bolezni (slabost med potovanjem). Poleg tega spodbuja krvni obtok, sprošča ožilje, pomaga pri vnetem grlu, lajša izkašljevanje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na delovanje jeter, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.
|
Še boljši od aspirina? © iStockPhoto |
V ingverju se skriva veliko aktivnih sestavin, značilen vonj in rahlo pekoč okus pa mu daje spoj eteričnih olj in smol. Avstralski raziskovalci ingver enačijo z aspirinom, saj uspešno lajša vnetja in odpravlja bolečine, njegova prednost v primerjavi z aspirinom pa je v tem, da ne povzroča črevesnih težav, saj deluje pomirjevalno.
Skoraj brez negativnih posledic
Ingver v prevelikih količinah lahko vpliva na osrednje živčevje, lahko povzroči depresijo ali aritmijo, a je ta možnost zelo majhna oziroma skoraj izključena. Po priporočilu strokovnjakov pa naj bi se pred uživanjem večjih količin ingverja z zdravnikom posvetovale nosečnice, doječe matere in bolniki z žolčnimi kamni.
Pazljivo pri otrocih
Otrokom ingverja ni priporočljivo dajati do njihovega drugega leta, dnevna količina zaužitega svežega ingverja pa naj bi se gibala med dvema in štirimi grami na dan. Priporočljivo količino pa seveda brez posledic lahko presežete, saj v deželah vzhoda ingver vsakodnevno uživajo v veliko večjih količinah.
|
Ingver popestri okus medenjakov. © iStockPhoto |
Poznavalci priporočajo uporabo svežega ingverja, saj je ta cenovno dostopen skoraj v vsaki večji prodajalni. Ingver v prahu se od svežega razlikuje po močnejšem okusu, k jedem pa se ga doda dosti manj kot svežega. Žlička ingverja v prahu zadostuje količini velike žlice naribanega svežega ingverja. Če vam je ingver kot začimba še neznan, ga dodajte sadnim solatam, osvežilnim napitkom, čaju, kompotu, sladicam ali ribjim in mesnim jedem.