Magazin > Lepota & telo
161 ogledov

Instant kava lahko povzroči halucinacije

instant kava Profimedias
Dobra plat instant kave je, da je ponavadi cenejša od kave v zrnu in da je njena priprava hitrejša. Na žalost pa ima tudi cel kup negativnih plati. Nekatere moti, da je bolj grenka, mnogi pa opozarjajo, da lahko škodi zdravju.

V instant kavi so namreč odkrili visoko vsebnost akrilamida, ki naj bi bil kancerogen, slabo pa vpliva tudi na živčevje. Raziskava, ki so jo izvedli leta 2009, pa je razkrila, da je pri osebah, ki so na da spili najmanj sedem skodelic instant kave, velika verjetnost za nastanek halucinacij. Za to naj bi bil kriv stresni hormon kortizol, čigar proizvodnja se zaradi kofeina poveča. Z omenjeno raziskavo se strokovnjaki še vedno ukvarjajo. Zanima jih namreč, ali bodo izsledki tekom let ostali enaki.

Dobra plat instant kave pa je ta, da naj bi zniževala holesterol. V primerjavi s kavo v zrnu namreč vsebuje več kafestola, ki vpliva na raven holesterola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.