Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Inteligentni so bolj zadovoljni

ženska Shutterstock
Osebe z nizko stopnjo inteligence so pogosteje nezadovoljne kot tiste z višjim inteligenčnim količnikom.

Vsaj tako je pokazala britanska raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj 6.900 ljudi. Ti so morali med drugim odgovoriti na preprosto vprašanje: "Kako bi ocenili svoje počutje v zadnjih dneh - ste zadovoljni, dokaj zadovoljni ali ne preveč zadovoljni?" Raziskovalci so istočasno s pomočjo standardiziranih testov ocenjevali tudi IQ sodelujočih.

Izkazalo se je, da je nižji inteligenčni količnik (IQ) pogosteje povzan z nižjim dohodkom in slabšim duševnim zdravjem, oba dejavnika pa močno pripomoreta k nezadovoljstvu, pravijo raziskovalci.

Najbolj zadovoljni so bili tisti z IQ med 120 in 129, teh je bilo 43 odstokov, največ nezadovoljnih, 12 odstotkov,  pa jih je bilo v skupini z IQ med 70 in 79.

Raziskovalci poudarjajo, da bi za nižjo odvisnost od socialnih in državnih nadomestil ter za boljše telesno in duševno zdravje posameznkov, morali ukrepati že pri otrocih. Že več raziskav je namreč pokazalo, da imajo dolgoročne strategije usmerjanja k otrokom iz socialno ogroženih družin, poleg pozitivnega vpliva na IQ tudi vpliv na blaginjo in življenjske priložnosti teh otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.