Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Intervju: Ivona Martinko

Ivona Martinko živi in ustvarja v Zagrebu, svoj butik pa ima tudi v središču Lju Žurnal24 main
Ivona Martinko je hrvaška oblikovalka. Ustvarja oblačila, ki jih uporabnik prilagodi glede na svoje potrebe. Multifunkcionalna oblačila bodo zaradi svojih oblik popestrila sivo zimo.

Kaj označuje vaše kolekcije, kreacije?
Multifunkcionalnost. Všeč mi je, da se lahko obleka spreminja, da kupec lahko obleki daje svoje življenje. Zelo pogosto se mi zgodi, da me ljudje pokličejo in vprašajo, ali sem vedela, kaj vse se lahko naredi iz moje obleke. To, da se obleke ne nosi le na en način, mi zelo veliko pomeni.

Kateri je vaš najljubši kos, ki ste ga kadarkoli ustvarili?
Imam izbrane po kolekcijah. Tobogan je eden mojih najljubših in plašči iz zadnje kolekcije so mi prav tako zelo ljubi. A to je tako, kot da bi mamo vprašali, kateri otrok ji je ljubši (smeh).

Babica je bila šivilja, dedek pa čevljar. Tako je bilo le vprašanje, v katero smer bom šla.
Ivona Martinko

Kako bi opisali svoje delo?
Zelo težko mi je opisati svoje delo. Veliko lažje vzamem v roke material in škarje. Poskušam dojeti, kaj počnem, se sama s sabo pogovarjati, pripraviti na takšna vprašanja in to, kaj povedati ljudem. In to mi je resnično težko.

Na kaj oziroma koga mislite, ko kreirate?
Poskušam se vživeti v žensko, ki dela ves dan in si želi biti urejena. Mislim na žensko, ki kdaj nima časa za preoblačenje iz dnevne v večerno garderobo. S tem ji želim olajšati oblačenje.

Kdo je imel največji vpliv na vaše delo?
Babica je bila šivilja, dedek pa čevljar. Tako je bilo le vprašanje, v katero smer bom šla. Z babico sem šivala vse življenje, od nje sem se vsega naučila. A sem si mislila, da bo to ostal le hobi, in se vpisala na študij filmske montaže. Popolnoma druga smer, čeprav vidim, da ni zelo drugače, saj tudi zdaj montiram. No, kasneje me je hobi prevzel in pustila sem študij.

Katerega od oblikovalcev najbolj cenite?
Ne morem reči, da koga cenim bolj kot drugega. Cenim vsakega, ki ustvarja. Vem, kako težek je ta posel, zato vsakemu privoščim uspeh. Lahko rečem le, kateri oblikovalci so bližje mojemu stilu, okusu. Nikakor pa ne morem reči, da koga bolj cenim kot drugega.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
In kateri so ti oblikovalci?
Hm, najbolj na tem svetu občudujem Yoshija Yamamota. Res je čudovit.

Kaj vas pri delu motivira?
Med tkaninami kar ponorim, tkanine so moja motivacija. Ko sem pred tkaninami, se zame čas ustavi, povsem me prevzamejo.

Katera je najboljša lekcija, ki ste se je v karieri naučili?
V določenih trenutkih začneš dvomiti v svoje delo. In najpomembnejša lekcija, ki sem se je naučila v karieri, je ravno to, da ne dvomim, da verjamem v to, kar počnem, in s tem, ko trdno verjamem v svoje delo, se manj obremenjujem s svetom okoli sebe in manj sprašujem, več oblikujem. Do tega sem prišla zelo težko. Pred približno šestimi leti sem se ves čas spraševala, ali bodo kreacije komu všeč. Nisem delala iz sebe, ampak zunaj sebe. V tem je bila težava.

Kaj boste nosili letošnjo zimo?
Multifunkcionalen plašč. Šest mesecev traja zima, v teh šestih mesecih je zelo malo sonca. Zato ga imejmo vsaj v omari.

Moda posameznika hkrati izolira od množice kot tudi vključi vanjo. Kako se vi bojujete s tem, da se ločite od večine?
Ne izhajam iz tega, da bi bila drugačna od drugih, temveč iz funkcionalnosti oblačila. Kar pa potem samo po sebi izpade drugače. Izhajam iz sebe, predvsem moram sama rada nositi oblačilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.