Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Intervju: Matevž Faganel

Matevž Faganel
1/4
Žurnal24 main
Matevž Faganel si je največ izkušenj pridobil v modni hiši Chloé in te pripeljal v slovenski modni prostor. Navdih za svoje čiste kolekcije najde na potovanjih, v glasbi in filmih.

Trenutno se Matevž Faganel ukvarja s poletno kolekcijo za 2011, kjer bodo prevladovale puščavske barve. Faganel je doštudiral v Ljubljani, bil eno leto v Parizu in na več kratkih tečajih v Londonu. Tujina mu je dala veliko.

 

Kaj zaznamuje vaše kolekcije?

Moje kolekcije so čistih linij, elegantne, zapeljive, na trenutke malo humorne. Predvsem je po mojem dobro, da so sestavljene tako, da jih imaš lahko kot dnevno modo in potem jih z jakno, čevlji spremeniš v večerno.

 

Kateri je vaš najljubši kos vaše kolekcije?

Teh je vsako sezono kar nekaj. V kolekciji, ki se zdaj prodaja, so mi zelo všeč dolge obleke z vzorci, všeč so mi tudi kombinacije s peščeno, belo in sprano zlato barvo.

 

Popolnoma me je navdušil film Toma Forda.
Matevž Faganel
Kaj se vam zdi pri vašem delu pomembneje: proces ustvarjanja ali končni izdelek?

Na koncu prodajaš končni izdelek, tako da mora biti končni izdelek perfekten. Kakšen proces stoji za njim, je povsem odvisno od osebe, ampak pri meni brez procesa ne bi bilo končnega izdelka. Tako da nekako enakovredno.

Kako bi opisali svoje delo?

Moje delo je meni super, saj delam to kar sem si želel početi. Všeč mi je njegova raznolikost, spoznavanje ljudi, sodelovanja v tujini in pri nas. Všeč mi je, da se ves čas razvijaš, vedno se moraš, če ne drugemu pa samemu sebi, dokazovati.

 

Kdo je imel največji vpliv na vaše delo?

Ko pogledam nazaj, je na moje delo precej vplivalo moje otroštvo, ko sem hodil po butikih in jih opazoval. Sicer pa name vpliva tudi glasba, estetika iz 50. let, ko so se ljudje bolj urejali, kar danes pogrešam, in potovanja. Za vsako kolekcijo stoji  zgodba, ki jo imam v mislih. Predstavljam si neko žensko, kaj počne, in tako skreiram kolekcijo.

 

Kaj vas motivira pri oblikovanju?

Potovanja, navdihi, nova glasba, novi in stari filmi. Nazadnje sem gledal Single Man od Toma Forda in je res super. Popolnoma me je navdušil, saj deluje kot celota od prvega do zadnjega kadra. Všeč so mi filmi, kjer je v ospredju ženska, tako na primer Almodóvarjevi filmi. Rad imam tudi Hitchcocka.

 

Katere oblikovalce cenite?

Všeč mi je Sophia Kokosalaki, Elbaz, ki dela za Lanvin, cenim zgodovino hiše Chanel, všeč mi je tudi Vionnet. Ogromno jih je, vsak ima nekaj svojega. Pri nas mi je všeč Cliché, njihova celostna podoba je super, všeč mi je tudi Farandula, Nina Šušnjara, cenim Ano Lazovski, s katero tudi veliko sodelujeva. Všeč so mi tradicije, na primer Peko bi se lahko razvijal, če bi ubral pravo filozofijo.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Katera je najboljša lekcija, ki ste se jo v karieri naučili?

Komu lahko zaupam in komu ne. Kdo so tvoji prijatelji, s kom je lepo sodelovati. To so lekcije, ki se jih zelo hitro naučiš. Poleg tega sem se veliko naučil, ko sem bil na pripravništvu pri Chloé v Parizu. Tam sem izpilil stvari, ki bi jih pri nas težje. Dobil sem vpogled v veliko modno hišo, kako deluje, kako se dela kolekcije. Takrat sem začel snovati kolekcije za eno leto naprej.

 

Kaj boste nosili letošnje poletje?

Letos poleti bom zelo črn. Zadnje čase sem nosil barve, a zdaj me vleče v črno. Mislim, da bodo aktualne lahke črne hlače, srajčke …

 

Moda posameznika hkrati izolira od množice in vključi vanjo. Kako se vi bojujete s tem, da se ločite od večine?

S tem se niti ne ukvarjam, ne zdi se mi pomembno, da bi moral biti izključen ali vključen v maso. Vem, da delam nekaj čisto posebnega, za svojo ciljno skupino, s svojim slogom. Ne moti me, če je moja moda vključena v neko množico, saj to pomeni, da si ljudem všeč, kar ni nič slabega. Sicer pa vse skupaj nadzorujem s količino izdelanih kreacij, torej ne ponavljam preveč enakih kosov in zato ne morejo postati množični.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.