Magazin > Lepota & telo
4 ogledov

Intervju: Nina Šušnjara

Nina verjame v timsko delo pri hišnih opravilih. (Foto: Kaja Pogačar)
1/7
Žurnal24 main
Nina Šušnjara se je v modnem svetu dobro znašla. Njene kreacije, ki jih navdihujejo časi Studia 54, so nosljive in hkrati ekstravagantne.

Mlada in uspešna oblikovalka in stilistka Nina Šušnjara je obnorela slovenske estradnice. Z eno najuspešnejših modnih revij pa je tudi modnim kritikom dokazala, da lahko od nje veliko pričakujejo.

Za njo je Ema, s katero je imela veliko dela, ušli pa ji ne bodo niti Viktorji, na katerih bo verjetno kriva za marsikatero bleščečo zvezdniško podobo. Veliko dela ima s slavnostnimi  prireditvami, v užitek pa ji je sodelovati z modno ozaveščenimi dekleti. Med njimi je tudi veliko maturantk, ki jim bo Nina s svojimi kreacijami pričarala pravljičen večer.

Kaj označuje vaše kolekcije, kreacije?
Predvsem moja strast do mode. Kolekcijo Retrospektiva so inspirirala 60. in 70. leta. Tudi moj osebni stil je nekako nostalgično obarvan. Naravnost obožujem mešanje vintage kosov s totalno novimi, drugačnimi in futurističnimi oblikami.

Kateri je vaš najljubši kos vaše kolekcije?
Jih je kar nekaj, na katere sem nekako navezana, saj sem preživela kar nekaj časa z njimi v svoji delavnici (smeh). Moj najljubši pa je zagotovo črn pajac s hlačnim krilom.

Kako bi opisali svoje delo?
Srečna sem, ker lahko delam tisto, kar si želim. Dobra stran tega poklica je, da si lahko svoboden in si lahko vsak dan ustvarjalen, zato je vsak dan drugačen. Kot slabo stran pa bi izpostavila prav ta nereden in dinamičen urnik, in zato si je velikokrat težje organizirati prosti čas. 

Na kaj oziroma koga mislite, ko kreirate?
To se spreminja. Z vsako kreacijo se sprašujem kaj drugega. Na primer: Ali bi Kate Moss oblekla kaj podobnega za nepozabno noč v Studiu 54? Taka in podobna vprašanja mi rojijo po glavi med tem, ko ustvarjam. Ko pa delam

Letošnje poletje bom nosila prosojen korzet, dobre vzorčaste hlače, kakšen drugačen kombinezon, moški suknjič in zanimive dodatke za na glavo.
Nina Šušnjara

kreacijo za kakšno stranko, pa seveda mislim na to, da prilagodim oblačilo dogodku, njenemu siceršnjemu modnemu slogu in karakterju. Se pa vedno potrudim, da stranko predstavim malo drugače, kot so je bili ljudje vajeni do zdaj.

Kdo je imel največji vpliv na vaše delo?
Moram reči, da je bilo že od nekdaj jasno, da bom delala nekaj v povezavi z modo. Vplivov je bilo kar nekaj med samim odraščanjem. Največ risanja pa me je naučila moja teta, ki je bila tudi sama modna navdušenka. Njen stil v 60. in 70. je bil naravnost popoln.

Katere oblikovalce cenite?
Cenim in spoštujem prav vse, saj sama vem, koliko truda in odločnosti je potrebnega za nek dosežek. Če pa me sprašujete po vzornikih, pa težko rečem, ker jih je veliko. Se trudim, da nihče ne bi preveč vplival name. So pa zagotovo med njimi Karl Lagerfeld, Maison Martin Margiela, Balmain, Diane von Furstenberg, Gabrielle "Coco" Chanel in blagovna znamka Givenchy.

Kaj vas pri delu motivira?
Osebna sreča. Če sem slabe volje, težko ustvarjam. Nisem take vrste umetnica, da svoja negativna čustva zlijem na papir. Motivira me tudi uspeh ali dosežek pri delu, saj tako dobim neko potrditev in zagon za naprej.

Kaj se vam zdi pri vašem delu pomembneje: proces ustvarjanja ali končen izdelek?
Definitivno je pomembno oboje. Pri samem procesu ustvarjanja si rada vzamem veliko časa, da sem temeljita in prepričana vase. Ko vse dobro premislim in naštudiram, hitro steče. In takrat dam končni izdelek z največjim veseljem od sebe.

Katera je najboljša lekcija, ki ste se jo v karieri naučili?
To bi najbolje opisal kar citat legendarne Coco Chanel: "The most courageous act is still to think for yourself. Aloud." (Najbolj pogumno dejanje je še vedno misliti nase. Na glas.)

Kaj boste nosili letošnje poletje?
Nosila bom prosojen korzet, dobre vzorčaste hlače, kakšen drugačen kombinezon, moški suknjič in zanimive dodatke za na glavo.

Moda posameznika hkrati izolira od množice kot tudi vključi vanjo. Kako se vi bojujete s tem, da se ločite od večine?
Oblečem tisto, kar mi tisti trenutek ustreza. In ker se potem posledično v tem počutim odlično in samozavestno, se prav tako ločim od množice. Sem mnenja, da izstopa vsaka ženska, ki je samozavestna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.