Magazin > Lepota & telo
197 ogledov

IQ test ne meri le inteligence

Najstnike je velikokrat težko motivirati za reševanje IQ testa, pravijo strokovn Žurnal24 main
Inteligečni testi niso le "merilec" tega, kar se skriva v njihovem imenu. Rezultat inteligenčnega testa je močno odvisen tudi od stopnje motivacije, pravijo ameriški strokovnjaki.

Znanstveniki iz Pensilvanije so v raziskavi, objavljeni v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, potrdili, da sta za zelo dober rezultat na inteligenčnem testu potrebni visoka inteligenca in velika motivacija, zanemarljive pa seveda niso niti malenkosti, ki posameznika dodatno bodrijo, spodbujajo, da sploh postane motiviran in se potrudi na testu.

Nagrada, vzpodbuda, tekmovalnost ...
Znanstveniki z Univerze Pennsylvania v Philadelphii so najprej analizirali starejše raziskave – zanimalo jih je, kako "materialna spodbuda" vpliva na reševanje inteligenčnega testa. Analizirali so rezultate testov več kot dva tisoč posameznikov in ugotovili, da je spodbuda povišala rezultat IQ testa in to predvsem pri posameznikih, ki imajo sicer nižji inteligenčni kvocient. Nato so strokovnjaki pod drobnogled vzeli, kako motivacija vpliva na rezultate IQ testov in na napoved inteligence in uspešnosti v življenju. 250 moških so spremljali od adolescence do zgodnjih odraslih let – znanstveniki so na podlagi teh opazovanj zaključili, da se nekateri posamezniki, ko je nagrada majhna (in zato tudi motivacija), manj trudijo kot drugi. Zato "zanašanje samo na IQ teste kot merilo inteligence ni vedno pametno, saj lahko preceni/podceni 'veljavnost' inteligence", pravijo ameriški strokovnjaki in opozarjajo, da je za visok rezultat IQ testa resnično potrebna tudi tekmovalnost, ki posameznika motivira tako, da iz sebe iztisne najboljše.

Motivirajte se!
James Thompson, psiholog z University College London, je ugotovitve ameriških kolegov pospremil z besedami, da je že dolgo jasno, da so rezultati IQ testov "kombinacija prirojenih sposobnosti in drugih spremenljivk". "Življenje je inteligenčni test in osebnostni test. Rezultat IQ testa vsebuje elemente obojega, a večinoma elemente inteligence. Že to, da IQ test nekoga ne motivira dovolj, je dovolj dober pokazatelj, napoved za naprej," pravi Thompson. Ste bili dovolj ali premalo motivirani? Ste imeli le slab dan? Tudi maratonci za odličen tek na odločilen dan potrebujejo veliko več kot le hitre noge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.