Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Italijani zaradi krize postali mamini sinčki

moški Shutterstock
Gospodarska kriza, negotove delovne razmere in visoke najemnine vse več Italijanov silijo, da tudi v odrasli dobi živijo pri starših.

Z najmanj enim staršem živi sedem milijonov Italijanov, starih od 18 in 34 let. To je 61 odstotkov vseh neporočenih Italijanov in Italijank, mlajših od 35 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot razkriva italijanski statistični urad Istat, se je delež Italijanov, ki živijo pri mami ali očetu, od leta 2011 povečal za dve odstotni točki. V starosti od 25 do 34 let se maminega krila drži kar 3,1 milijona naših zahodnih sosedov, kar strokovnjaki pripisujejo predvsem recesiji in brezposelnosti. Delež odraslih, ki ne zapustijo domačega gnezda, je večji na gospodarsko slabše razvitem jugu države.

Strokovnjaki za demografijo ob tem bijejo plat zvona. Generacija, ki vztraja v domačem gnezdu, bo po njihovem mnenju oteževala razvoj države.

A ne le gospodarska kriza, tudi kulturni dejavniki igrajo vlogo pri obnašanju mladih Italijanov. Tako doma ostajajo številne mlade Italijanke, čeprav so finančno samostojne. Strokovnjaki ob tem s prstom kažejo na visoke najemnine in nezanimanje za zakonski stan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.