Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Izguba teže ima negativne posledice za kolke

Žurnal24 main
Izsledki študije so pokazali, da izguba telesne teže med menopavzo povzroča negativne posledice na kosteh, predvsem kolkih.
Jane A. Cauley s pittsburške univerze iz Pensilvanije je s kolegi 54 mesecev nadzorovala dve skupini žensk, starih med 44 in 50 let: kontrolno skupino, ki je bila na dieti z nizko vsebnostjo maščob, in skupino, kjer so posegli v življenjski stil žensk, saj so v programu želeli predstaviti manjšo izgubo teže ob dieti z nizko vsebnostjo maščob in s povečano fizično dejavnostjo.

Izsledki raziskave
V kontrolni skupini se je povprečna teža zvišala za 2,6 kilograma, v posebnem programu pa zmanjšala za 0,4 kilograma. Kljub izsledkom Cauleyjeva ugotavlja, da je bila letna raven izgube kosti na kolkih šestkrat večja pri ženskah, ki so v kontrolni skupini izgubile težo, kot pri tistih, ki je niso. Po dveh letih od zaključka posebnega programa so vnovič pregledali obe skupini žensk in ugotovili, da so se med skupinama razlike v teži zmanjšale, prav tako pa so se zmanjšale razlike v gostoti mineralov v kosteh.

Hormoni upočasnjujejo izgubo kostne mase
''Ženske, ki so v času menopavze jemale hormone, so izgubo kostne mase doživljale počasneje,'' pravi Cauleyjeva, "vendar če so ob tem izgubljale tudi težo, se je izguba kosti kljub temu povečala.'' Raziskovalci ocenjujejo, da je pri ženskah, ki so izgubile težo, v petih letih približno sedemodstotni delež zmanjšanja kostne mase. To izgubo povezujejo s povečanjem tveganja zlomov.

Naj se zdrava telesna teža vzdržuje že od mladosti

Cauleyjeva opominja, da odkritja raziskave ne bi smela odvrniti žensk od hujšanja, če je to zares potrebno, saj je čezmerna teža povezana s številnimi zdravstvenimi težavami. Kljub vsemu se morajo te ženske zavedati, da lahko izguba teže povzroči negativne posledice na njihovih kosteh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.