Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Izogibajte se embalaži

Spomladi, poleti in jeseni raje izbirajte sveže izdelke. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Predpakirana hrana je polna kemikalij, zato jih je veliko tudi v telesu.

Izogibanje pakiranim in konzerviranim izdelkom zmanjša škodljive kemikalije v telesu za vsaj 50 odstotkov. Raziskava, ki sta jo izvedli ameriški združenji Breast Cancer Fund in Silent Spring Institute in je bila ta teden objavljena v strokovni reviji Environmental Health Perspectives, je to dokazala s preprostim preizkusom, v katerem je nekaj družin en teden jedlo le svežo hrano.

Kemija škodi hormonom
Preverjali so predvsem dve kemikaliji, ki motita naravno delovanje hormonov, BPA in DEHP. V telo vstopita s hrano iz plastične embalaže ali konzerv, ki vsebujejo te snovi. Raziskovalci so pri članih družin, ki so sodelovale v preizkusu, raven teh snovi v krvi izmerili na začetku, ko so še uživali pakirano hrano, in po enem tednu, v katerem je bila tovrstna hrana prepovedana. Rezultati so presenetili tudi raziskovalce, saj je že v tako kratkem času zdravega prehranjevanja raven kemikalij v krvi upadla za dobrih 50 odstotkov.

Najboljše je sveže

Strokovnjaki zato potrošnikom svetujejo, naj se predpakirane hrane čim bolj izogibajo in svoj jedilnik osnujejo na svežih oziroma sveže pripravljenih živilih. Obenem odgovorne pozivajo k spremembi zakonodaje, ki tudi v Evropski uniji še vedno dovoljuje uporabo kemikalij v prehranjevalni industriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.