Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Izogibajte se mehki hrani

Poslastice si privoščite le, kadar si potem lahko očistite zobe. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Zobem najbolj škodujejo sladkarije in ogljikovi hidrati, pa tudi kisla hrana.

"Zobem najbolj škoduje mehka in lepljiva hrana, na primer karamele in sladice," pravi Vesna Markovič iz zavoda za ortodontijo in splošno zobozdravstvo Ort line. Tudi sladkarije, ki so oglaševane kot zobem prijazne, jim v resnici škodijo. Raje izberite tršo, zdravo hrano in posezite po jabolku ali surovi zelenjavi.

Ne jejte med obroki. Jedilnik naj bo sestavljen iz petih uravnoteženih obrokov, med katerimi naj bo vsaj dve uri presledka. "Pomembno je, da med tem časom ne jeste ničesar (razni prigrizki, sladice itd.) ter ne pijete sladkih in gaziranih pijač. Te raje nadomestite z vodo, sladica pa naj bo vključena v obrok," svetuje Markovičeva.

Škodljivi ogljikovi hidrati
Na vrhu lestvice po škodljivosti so vsekakor ogljikovi hidrati, med njimi so najslabši sladkorji. Bomboni, tortice, piškoti in podobne stvari so najhujši sovražniki zobne sklenine. Škodo lahko zmanjšate tako, da si po zaužitju takšne hrane takoj temeljito očistite zobe. Če to ni možno (recimo v službi), raje počakajte in se posladkajte doma.

Po grenivki kozarec vode
Škodljiva je tudi druga skrajnost – pretirana kislost. Zobe si morate zato čim prej očistiti ne samo po posladku, temveč tudi po kislem sadju (predvsem po agrumih), solati in v kisu vloženi zelenjavi. Po pitju kislih pijač (gazirane pijače, sadni sokovi) je priporočljivo, da si zobe izperete s kozarcem vode.

Žvečite le brez sladkorja
Žvečilni gumi brez sladkorja lahko pomaga pri ohranjanju ustne higiene, saj spodbuja izločanje sline. "Navedbe proizvajalcev o spremembi PH v ustih niso bistvene, saj se ta spremeni le za zelo kratek čas," pojasnjuje Markovičeva. "Žvečilni gumi s ksilitolom dokazano zavira rast bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.