Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Izogibajte se sedežem ob prehodu

letalo Profimedias
Ameriški raziskovalec pravi, da je za vaše zdravje bolje, če v letalu sedeti ob oknu in ne ob prehodu.

Sedeži ob prehodu so pri potnikih, ki med letom pogosto vstajajo, so višje postave ali pa se jim pri izkrcavanju mudi, zelo priljubljeni. Mikrobiolog Charles Gerba, ki dela na ameriški univerzi v Tusconu, pa pravi, da se je tem sedežem bolje izogibati.

Tisti, ki sedijo ob prehodu, so bolj izpostavljeni bakterijam in virusom, saj ostali potniki ves čas hodijo mimo njih. Na letalu je to bolj nevarno kot sicer, saj zrak po letalu ne kroži, ampak ga črpalka potiska od zgoraj navzdol.

Kot primer je Gerba navedel incident iz leta 2008, ko se je na letu iz Bostona v Los Angeles več potnikov okužilo z norovirusom. Zdravstvene težave so se pojavile že med letom, zato je moral pilot v Čikagu prisilno pristati. Preiskava je pokazala, da so se okužili predvsem tisti, ki so sedeli ob prehodu. Gerba sicer svari še pred bakterijami, ki na potnike prežijo na stranišču, na naslonjalih in mizicah ter na varnostnih pasovih. Strokovnjak zato svetuje, da si naslednjič izberete sedež pri oknu in se oborožite z dezinfekcijskimi robčki. Še najbolje pa bi bilo, da bi usta in nos prekrili za masko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.