Magazin > Lepota & telo
43 ogledov

Izognite se boleznim

slovenija 09.06.2010 ozon, ozonska luknja, sonce, foto: Shutterstock Shutterstock
Se počutite zamorjene in ste siti vsega, kar se okoli vas dogaja? Če je temu tako, vam primanjkuje vitamina D, vendar je potrebnih le nekaj malih življenjskih sprememb, ki vas dnevno nahranijo z dragocenim vitaminom.

Večina zimskih dni je mrzlih, temačnih, zasneženih ali deževnih. Prav nič mikavno za prebijanje časa na zraku. In rezultat? Drastično pomnjkanje sončnega vitamina v telesu, ki lahko resno ogrozi vaše zdravje.

Kljub temu je potrebnih le nekaj malenkostnih sprememb življenjskega sloga, ki vas bodo napolnile z dnevno dozo vitamina D. Vitamin D je namreč pomemben, saj je eden tistih, ki so topni v maščobah in ima zato za telo pozitivne učinke. Vitamin D je moč pridobiti na dva načina – skozi hrano, s katero pridelate D2 ali D3, ali s pomočjo sončnih žarkov.

Vitamin D nas z oblikovanjem in gradnjo kosti ohranja močne, pomaga pri absorbaciji kalcija ter aktivira tkiva v jetrih, prsih in možganih, da proizvajajo beljakovine. Pomanjkanje vitamina D pa poveča tveganje za nastanek bolezni debelega črevesja ali raka dojke, sladkorne bolezni tipa 1 in multiple skleroze.

Kaj torej storiti? Že vsaj pet minut izpostavljenosti sončnim žarkom bo dvignilo nivo vitmaina D v telesu. Obstaja mobilna aplikacija dminder, ki izsledi točke izpostavljenosti vitamina D in postreže z najboljšim časom, kdaj, glede na tip kože, lokacijo in čas, na sonce po vitamin D. Nadvse pomembna je tudi prehrana. Če se počutite izčrpane, poskrbite, da bodo na vašem jedilniku ribe, predvsem losos. To je za vegane nekoliko slabša možnost, saj so živila, ki vsebuje D2 ali D3 večinoma ribe in mlečni izdelki. Seveda pa so tu shiitake gobe, pomarančni sok, kosmiči ali, v najslabšem primeru, prehranska dopolnila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.