Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Izognite se prazničnemu stresu

ženska Shutterstock
Prazničnemu stresu se izognite tako, da si postavite realne cilje. Ni vam treba obiskati in obdarovati vseh sorodnikov in prijateljev.

Božično-novoletni prazniki so čas druženja s prijatelji in družino ter čas obdarovanj in miru. Hkrati so čas nakupovanj, priprav, dogovarjanj in sprejemanj kompromisov – čas stresa, ki se velikokrat sprevrže v prepir, po navadi z osebo, ki nam je najbližja.

Ne idealizirajte

"Praznikov se ne sme idealizirati. Če to počnete, se vaša pričakovanja močno povečajo in lahko se znajdete v pasti, praznike pa spremenite v živčno vojno," opozarja Marinka Bečela, specialistka za supervizijo in družinska mediatorka pri Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Preštevilni obiski

Poskušajte se umiriti in si postaviti uresničljive cilje. Lahko se denimo odpoveste številnim obiskom sorodnikov in prijateljev ter izberete le nekaj najdražjih. "Danes imajo otroci vedno manj prostega časa. Pogosto jih slišim reči, da ne bi šli nikamor in da bi veliko raje ostali doma in se igrali," pravi Bečelova. Prisluhnite otrokom in raje, kot da se odpravite po trgovinah na lov za darili, jih izdelajte skupaj z otroki.

Pojdite med ljudi

Med prazniki mnogi ljudje začutijo globoko osamljenost. V takšni stiski se znajdejo predvsem starejši, ki so tudi sicer osamljeni, in tisti, ki so pred kratkim izgubili svojega bližnjega. Med prvimi prazniki po smrti ljubljene osebe je praznina, ki jo je pustila za sabo, še bolj boleča. Če zmorete, osamljenost preženite z ogledom predstave ali koncerta, ki jih je v tem času kar nekaj, tudi brezplačnih, svetuje sogovornica.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.