Magazin > Lepota & telo
140 ogledov

Izpadajo tudi zaradi prhljaja

Pri suhem lasišču prepogosto umivanje las prhljaj še poslabša. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
S prhljajem se bojuje 90 odstotkov ljudi. Glavni krivci so hormoni in stres.

Prhljaj je treba zdraviti takoj, saj lahko začnejo lasje izpadati, pojavijo se lahko celo hujše oblike dermatitisa, opozarja dermatolog Branko Pirš.

Cink in vitamin B izboljšata lasišče
Pomanjkanje cinka, vitamina B ali določenih tipov maščobnih kislin vpliva na poslabšanje prhljaja. "Če menite, da vam primanjkuje katere od teh snovi, je smiselno opraviti pregled pri zdravniku," svetuje Pirš.

Prhljaj je posledica prehitrega razmnoževanja celic kože lasišča, ki se zaradi tega luščijo hitreje in v večjih količinah, kot je normalno. Glavna krivca za nastanek prhljaja, s katerim se spopada kar 90 odstotkov ljudi, sta stres in porušeno hormonsko ravnovesje.

Pri trdovratnem k zdravniku

"Večinoma obisk pri zdravniku ni potreben. Če gre za blago obliko luščenja, je dovolj ustrezen šampon, ki ga kupite v lekarni. Šamponi so danes posebej prirejeni za suho ali mastno lasišče. Če v nekaj tednih ni izboljšanja, je priporočljivo obiskati specialista," svetuje Pirš. Obisk specialista priporoča tudi v primerih, ko na lasišču nastajajo druge oblike bolezni, ki so podobne prhljaju.

Sušilnik raje pospravite

Pirš svetuje uporabo balzamov, losjonov in hidratantnih krem, namenjenih negi lasišča. Lase je treba umivati s primernimi šamponi, ki lasišča ne izsušijo, pravi in doda: "Če je lasišče suho, las ne umivajte prepogosto." Las tudi ne izpirajte z vročo vodo, opustite sušenje s sušilnikom in ne praskajte lasišča. Tudi z različnimi kozmetičnimi pripravki je treba ravnati zelo previdno.

Vosek namesto gela
"Dodatki, ki se nanašajo na lase ali lasišče, lahko prhljaj poslabšajo. Predvsem geli, ki vsebujejo alkohol, zelo izsušijo kožo in povečajo luščenje. Zato je za oblikovanje pričeske bolj priporočljiv vosek. Negativno na nastanek prhljaja vplivajo tudi pršila za učvrstitev pričeske," opozarja Pirš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.