Magazin > Lepota & telo
194 ogledov

Jajca, bomba holesterola

Jajca spadajo med živila z največ holesterola. Žurnal24 main
Ne zgolj za praznike, temveč vsak dan, bi morali nadvse skrbno izbirati hrano. Se sprašujete zakaj? Pomislite na holesterol.

Holesterol je voskasta, maščobam podobna snov, ki se nahaja v vseh telesnih tkivih, največ pa ga je v živčnem sistemu in jetrih. Nastaja v različnih organih (največ v jetrih), v telo pa ga vnašamo tudi s hrano. V človeškem telesu je sicer nepogrešljiv, a le v zmernih mejah.

Dobri in škodljivi holesterol
Ves holesterol ni enak, razlikujemo med LDL- in HDL-holesterolom. Holesterol LDL se kopiči v stenah žil in jih zato oži. Imenujemo ga tudi "škodljivi holesterol", saj lahko vodi do arterioskleroze, srčnega infarkta, možganske kapi ali motenj v prekrvavitvi okončin. Povsem drugačen je holesterol HDL, ki ima varovalno funkcijo in ga imenujemo "dobri holesterol". Po krvi se z lipoproteini prenaša nazaj v jetra, od koder se z žolčem izloča iz organizma. Poleg tega tudi preprečuje nalaganje holesterola na stene žil.

Visoka vsebnost holesterola

Po podatkih strokovnjakov približno 75 odstotkov holesterola nastane v telesu, 25 odstotkov pa ga vanj vnesemo s hrano. Kadar je v krvi holesterola preveč, se začne kopičiti na stene žil. Vzroki za povečano vsebnost holesterola v krvi so različni, poleg prevelikega vnosa holesterola v telo s hrano, njegovo raven v krvi zvišujejo tudi bolezni (na primer sladkorna bolezen, debelost, bolezni ščitnice) in nekatera zdravila. Raziskave, izvedene v preteklosti, so pokazale, da zmanjšanje vsebnosti holesterola v krvi bistveno znižuje nevarnost za nastanek omenjenih bolezni.

Kako zmanjšati raven holesterola v krvi

● Jejte čim bolj uravnoteženo prehrano, izognite se pogostemu uživanju živil živalskega
   izvora, med katere sodijo meso, sir, mleko, jajca, smetana in podobno.
● Uživajte čim več sadja in zelenjave, oreščkov, semen, pri pripravi obrokov pa obvezno
   uporabljajte zelišča. Nadvse učinkovita v boju proti holesterolu naj bi bila tudi svež
   česen in čebula.
● Izogibajte se slaščicam, konzervirani in hitri hrani.
● Pijte zeleni čaj, ki povečuje vsebnost koristnega holesterola.
● Opustite kajenje in prekomerno uživanje alkoholnih pijač.
● Poskrbite za redno telesno aktivnost (vsaj pol ure na dan).
● Pater Simon Ašič je za zmanjšanje holesterola v krvi priporočal čaj iz mešanice
   mete, moračnika in tavžentrože. Pili naj bi ga večkrat na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.