Magazin > Lepota & telo
94 ogledov

Jajca in meso krivi za depresijo?

Zivljenje 31.03.14. otroci, foto: shutterstock Shutterstock
Premalo vitamina B12 ima lahko resne in nepopravljive posledice za zdravje.

"Pomanjkanje vitamina B12 ima lahko resne in nepopravljive posledice. Nujno potreben je za rast krvnih celic, delitev in tvorbo celic, delovanje ščitnice, sintezo mielinskih ovojnic ter za normalno delovanje možganov in živčevja," pravi Alja Dimic, dietetičarka iz Centra Holistic.

Težaven zaradi vsrkavanja

Vitamin B12 ali kobalamin je v vodi topen vitamin. V telesu se izloča z žolčem in telo ga lahko ponovno absorbira. Težava nastane, kadar do vsrkanja ne pride oziroma ga je premalo, kar je posledica obolenja in slabega delovanja drugih telesnih procesov ter pomanjkanja preostalih potrebnih hranil.

"Glavni viri vitamina B12 so meso, ribe, jajca, mleko in nekatere alge. Mnenje nekaterih, da hrana rastlinskega izvora ne vsebuje vitamina B12, je napačno, saj ga vsebuje tudi zelenjava," razlaga prehranska strokovnjakinja. Ta vitamin proizvajajo mikroorganizmi in njegovo pomanjkanje je po navadi posledica slabe prebave. Njegovo absorpcijo omejuje nezdrav življenjski slog, predvsem kajenje, alkohol, antibiotiki, stres in močno razkuhana hrana. "Pozorni bodite na znake, ki so lahko pokazatelji pomanjkanja vitamina B12. Če ste utrujeni, slabokrvni, depresivni, imate znake demence, težave z živci ali katerokoli drugo nenalezljivo kronično bolezen, pomislite na pomanjkanje tega vitamina," sklene sogovornica.

Komentarjev 1
  • Mija_t 16:48 02.april 2014.

    TI KI SI NAPISAL TA ČLANEK, ALI SE ZAVEDAŠ KAJ PIŠEŠ ?!!??! NISO JAJCA IN MLEKO KRIVI, AMPAK POMANJKANJE VITAMINA !!!!!!!! SRAMOTA KDO VSE LAHKO PIŠE " ČLANKE!":