Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Je smrčanje res povezano s srčno kapjo?

Tudi vi ne morete spati zaradi partnerjevega smrčanja? Žurnal24 main
Madžarski znanstveniki so prišli do ugotovitve, da imajo ljudje, ki močno smrčijo, v primerjavi s preostalim prebivalstvom bistveno večjo možnost za srčni napad ali srčno kap.

Smrčanje je nevarno za srce
Znanstveniki so opravili intervjuje z več kot 12 tisoč bolniki in ugotovili, da naj bi imeli ljudje, ki glasno smrčijo, za  34 odstotkov povečano možnost za srčni napad in za 67 odstotkov večjo verjetnost za kap. Nevarni so namreč premori dihanja, ki sledijo po vsakem glasnem vdihu. To glasno nočno navado naj bi imelo kar 40 odstotkov moških in 26 odstotkov žensk. K sreči pa nevarnost srčnih bolezni ne preži na tihe smrčalce.

Je morda kriva debelost?
Izsledki raziskav madžarskih raziskovalcev so zgolj nova voda na mlin starejšim raziskavam, ki so dokazovale močno povezanost med smrčanjem in kardiovaskularnimi boleznimi. Vprašati pa se je treba, ali pri tem šokantnem odkritju morda ne gre za posredno povezavo. Ljudje, ki smrčijo, imajo namreč pogosto prekomerno težo. Zato je nevarnost srčnih bolezni lahko povezana tudi z debelostjo, ne pa neposredno s smrčanjem.

Neprijetna razvada
Bolj kot nevarno je smrčanje verjetno neprijetno. Vsaj za partnerja, ki spi na drugi polovici postelje. Za vse, ki vam nočno žvrgolenje vašega partnerja kali miren spanec, pa imamo dobro novico. Pri moških se smrčanje po sedemdesetem letu starosti začne umirjati in zmanjševati. Potrpite do takrat. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.