Magazin > Lepota & telo
136 ogledov

Je vaše razmerje homogamno?

parček, ljubezen, razmerje Shutterstock
Kdor hoče srečno monogamno razmerje, običajno potrebuje tudi homogamijo, je prepričanih nemalo raziskovalcev. Trditev, da se nasprotja privlačijo, je po njihovem močno precenjena. Pomembnejša je homogamija.

Veliko strokovnjakov za razmerja meni, da v razmerjih bolj držijo stare modrosti, kot so "iste ptice skupaj letijo" in "svoji k svojim". Logika zagovornikov trditve, da se nasprotja privlačijo, izvira iz ideje, da se komplementarni posamezniki privlačijo, ker se medsebojno dopolnjujejo. Logika zagovornikov trditve, da je skrivnost razmerij v podobnostih, pa se skriva v mišljenju, da podobnosti delajo razmerje stabilnejše, ker partnerja eden v drugem najdeta potrditve. Raziskav, ki potrjujejo, da večja podobnost med partnerjema pripomore k trdnejšemu razmerju, je kar nekaj – psihologi z besedico homogamija opisujejo ravno fenomen, da se v zvezi najdejo posamezniki, ki so si podobni. Pravilo homogamije naj bi veljalo za mnoge dejavnike, med katerimi so raven telesne privlačnosti, politični in verski nazori, socialni status, izobrazba ... Včasih pridejo bolj do izraza eni, včasih drugi.

Desetka najde desetko

Eno glavnih "pravil" homogamije je, da se privlačijo in najdejo posamezniki, "za katerimi je na tržišču enako oziroma zelo podobno povpraševanje". Preprosteje povedano: desetke najdejo desetke (kako pogosto lepa in pametna ženska izbere neprivlačnega in ne najbolj bistrega partnerja?), šestke najdejo šestke in tako naprej, pravi evolucijski psiholog David Buss, ki je s sodelavci prišel do zaključka, da se homogamija pri izbiranju partnerja v zadnjih petdesetih letih ni veliko spremenila. Že nekatere starejše raziskave so pokazale, da so si dolgoletni partnerji značajsko podobni, a so strokovnjaki mislili, da so te podobnosti posledica dolgega skupnega življenja. Danes raziskovalci menijo, da so se privlačili, ker so si bili podobni. Po njihovem je ravno homogamija tisto, kar imejte v mislih, ko iščete nekoga, s katerim želite živeti srečno in dolgo. Ljubezenske pravljice se kljub vsemu še dogajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.