Magazin > Lepota & telo
100 ogledov

Je voda iz te flaške res boljša?

flaška Flaska
Doslej smo v Sloveniji imeli le eno reklamacijo, ko uporabnica ni bila zadovoljna z dizajnom, pravi proizvajalec flaške, ki je prepričan, da se z uporabo te steklenice izboljša kakovost življenja – že zato, ker lastniki flaške popijejo več vode.

"Gre za subtilne spremembe, ki jih s klasičnimi testiranji ni mogoče zaznati, mogoče pa jih je zaznati z napravami, znanimi v alternativnih krogih," na trditev, da se voda iz steklenice flaška popolnoma nič ne razlikuje od vode v drugih steklenicah, odgovarja Maks Vrečko, direktor podjetja, ki proizvaja steklenico flaška.

Interpretirali na splošno

Vodo iz flaške je v laboratorijih testiralo hrvaško ministrstvo za zdravje. Hrvaška sanitarna inšpekcija pa je zaradi trditve o zmanjšanju genotoksičnosti sprožila postopek proti podjetju Flaška. Zaradi zavajajočih trditev podjetje lahko doleti kazen med 6.500 in 13 tisoč evri. 
"Zmanjšanje genotoksičnosti je potrdil rastlinski test, naša napaka pa je, da smo ga interpretirali preveč na splošno," pravi Vrečko.

Umaknili trditve

Zaradi posebne obdelave stekla – programiranja z orgonskimi topovi – naj bi voda pet minut po tem, ko jo natočimo v flaško, spremenila strukturo. "Pri programiranju se molekule vode povezujejo v večje skupke, ta nova organiziranost pa spremeni informacijo," razlaga Vrečko. Trditve o zdravilnih učinkih vode iz flaške je podjetje tako s slovenskih kot hrvaških spletnih strani večinoma umaknilo. "Alternativni pristop želimo komunicirati jasneje in v skladu z zakonodajo," pojasnjuje Vrečko.

ZPS ni testirala

"Zagotovo bi tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) radi preverili, kaj vse se skriva za takšnimi in podobnimi iznajdbami, a trenutno na znanstven način, torej s ponovljivimi rezultati, tega ne moremo izvesti. Zaradi omenjenih razlogov kakovosti flaške nismo testirali," je sporočila Jasmina Bevc Bahar z ZPS. Tudi na spletni strani proizvajalca je med drugim navedeno: 'Po trenutno veljavnih standardih klasična znanost učinkov programiranja flaške na strukturo vode ne priznava.' Analize, ki jih navajajo, so bile opravljene na inštitutih, ki se ukvarjajo z alternativnimi vedami, kar potrjuje naša spoznanja," dodajajo na ZPS. 
Iz urada za varstvo potrošnikov, ki deluje na ministrstvu za gospodarstvo, odgovora na vprašanje, ali bodo preverili morebitno sporno oglaševanje flaške, nismo dobili.

Nekateri verjamejo

"Seveda pa obstajajo potrošniki, ki trdijo, da so jim oziroma jim tovrstni izdelki ponujajo večjo kakovost oziroma celo pomagajo k boljšemu zdravju, vendar gre v tovrstnih primerih zgolj za osebna občutenja. Zato tistim, ki dvomijo o verodostojnosti navedb proizvajalca, izdelek verjetno ne bo pomagal. Človek mora očitno nekako verjeti, da se zaradi uporabe izdelka počuti bolje," ugotavljajo na ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.