Magazin > Lepota & telo
86 ogledov

Jejte jih, če želite zmanjšati apetit

mandlji Shutterstock
Če želite izgubiti kakšen odvečni kilogram, pretentajte apetit. Za malico si privoščite pest mandljev.

Pozitivne učinke oreščkov na zdravje je potrdilo že več raziskav, zdaj pa je raziskovalce zanimalo, kakšen vpliv ima pravzaprav pest mandljev, ki si jih privoščite na primer za malico. V raziskavi je sodelovalo 137 zdravih prostovoljcev, raziskovalci pa so štiri tedne redno spremljali njihovo raven sladkorja v krvi, apetit in telesno maščobo.

Sodelujoči so bili razdeljeni v pet skupin – skupino, ki je pest mandljev (43 gramov) pojedla skupaj z zajtrkom, skupino, ki je mandlje pojedla takoj po kosilu, skupino, ki si je mandlje privoščila za opoldansko malico, skupino, ki je mandlje jedla za popoldansko malico, in kontrolno skupino, ki mandljev ni jedla.

Poleg rednih krvnih preiskav so morali sodelujoči vsak dan skrbno zapisovati, kaj vse so pojedli in kdaj, prav tako so si morali redno zapisati vsako telesno dejavnost, pa tudi občutke sitosti in lakote ter potrebe po vnosu živil, ki jih niso jedli (potreba po sladkem, slanem). Vsi prostovoljci so se sicer prehranjevali in gibali kot običajno.

Rezultati raziskave, ki je bila objavljena v časopisu European Journal of Clinical Nutrition, so pokazali, da so se v primerjavi s kontrolno skupino, ki izbranih oreščkov ni uživala, koncentracije nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E povečale pri tistih, ki so mandlje uživali vsak dan. Vsi, ki so uživali mandlje, so poročali tudi o manjšem apetitu, zmanjšanje apetita pa je bilo večje pri tistih, ki so mandlje uživali za opoldansko ali popoldansko malico.

Razlog več za zdravo malico

Pest mandljev sicer vsebuje okoli 250 kilokalorij, a so mandlji kljub temu dobra izbira za premagovanje lakote med obroki. Poleg vitamina E vsebujejo zadostne količine vitaminov B, antioksidantov in železa, pa tudi magnezij, kalij in beljakovine. Predhodne raziskave so pokazale, da so mandlji dobro varovalno živilo za srce, da izboljšujejo krvni obtok, zmanjšajo tveganje za srčne bolezni, uravnavajo krvni pritisk in krepijo spomin. Potrebujete še kakšen razlog za zdravo malico?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.