Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Jejte pred spanjem!

hrana Profimedias
Kaj lahko brez slabe vesti pojeste pred spanjem.

So vas učili, da se pred spanjem izogibajte hrani, saj boste sicer slabo spali in se za piko na i celo zredili? Temu ni čisto tako … Če boste posegali po pravih prigrizkih, boste spali bolje kot s praznim želodcem, še zlasti če spadate med tiste, ki zgodaj pojedo večerjo, ali so zelo aktivni, pravi strokovnjakinja za prehrano z univerze v Teksasu Stephanie Maxson.

Obroki pred spanjem so v bistvu zelo pomembni, saj uravnovešajo raven krvnega sladkorja. Krvni sladkor in z njim povezani hormoni pa, kot vemo, vplivajo na apetit, na raven energije in učinkovitost porabe maščob. Tudi nemiren spanec in pogosto prebujanje sta lahko rezultat nizke ravni sladkorja v krvi. "Če je zjutraj raven vašega sladkorja nizka, se boste le težko spravili iz postelje, saj bo nizka tudi raven vaše energije,“ pravi Maxsonova in dodaja, da raven sladkorja v krvi ne more biti v ravnovesju, če ste več kot 10 ur brez hrane.

Da informacija, da med spanjem ne potrebujemo energije, ne drži, meni tudi nutricionistka Cassie Bjork. Kot razlaga, nočni prigrizek telesu daje "gorivo“, ki ga potrebuje za kurjenje kalorij, medtem ko spite. Poleg tega obrok pred spanjem zmanjšuje tudi raven "hormonov lakote“, ki telesu sporočajo, da mora začeti s kopičenjem zalog.

Kaj lahko pojemo?

Strokovnjakinji pa poudarjata, da je treba biti pri izbiri prigrizkov previden. Posezite po polnozrnatih živilih, zelenjavi, ki ne vsebuje škroba, kokicah in sadju. Ta živila se razgrajajo počasi in preprečujejo nihanje krvnega sladkorja. Športniki naj poleg naštetih stvari zaužijejo še nekaj beljakovin (puranje ali piščančje meso), ki jim bodo pomagale pri obnovi mišic.

Tudi maščobam se ni treba popolnoma odpovedati. Kokice si lahko popestrite z arašidovim maslom ali avokadom. Izogibajte pa se čipsu, piškotom in žitaricam, saj ta živila telo takoj absorbira, zaradi česa pride do nihanj v ravni krvnega sladkorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.