Magazin > Lepota & telo
125 ogledov

Jejte za zdravo prebavo

Žurnal24 main
Telo skoraj vse, kar potrebuje za dobro delovanje, dobi iz hrane, zato je urejena prebava še kako pomembna. Toda taka bo le, če boste živila pravilno kombinirali, pravi strokovnjakinja za zdravo prehrano Matea Tea Dereani.

Sadje le na prazen želodec

"Pri nepravilni kombinaciji živil hrana zastaja v želodcu in črevesju, kar lahko vodi vrazlične bolezni," pojasnjuje Dereanijeva.

Po njenih besedah je treba biti pri sestavljanju obrokov pazljiv in se držati nekaj osnovnih pravil. "Sadje jejte samo na prazen želodec, saj se prebavi v približno 20 minutah," pravi. Surovega sadja in zelenjave je po njenem mnenju dobro pojesti čim več. Beljakovinskih živil (mesa, sira, soje, tofuja) ni dobro mešati s škrobnatimi živili (rižem, testeninami). "Beljakovine namreč za prebavo potrebujejo kislo okolje, škrob pa nevtralno do rahlo kislo," razlaga strokovnjakinja. Priljubljena kombinacija krompirja in mesa torej za prebavo ni ravno blagodejna, saj povzroči zastajanje prebave.

Bela moka je kot lepilo

Poleg kombinacije hrane je pomembno poskrbeti, da jedilnik vsebuje dovolj vlaknin, ki izboljšajo prebavo, ter polnozrnatih živil. "Rafinirana živila, kot sta bela moka in beli sladkor, nikakor niso dobra za prebavo, saj denimo bela moka lahko deluje kot lepilo in se prilepi na stene črevesja," opozarja Dereanijeva. Na srečo lahko večino izdelkov, ki jih najdete v nezdravi prečiščeni različici, zamenjate s polnozrnatimi.

Tretma

Črevo lahko očistite s psilumom in kuzujem (rastlinama), najtemeljiteje pa ga po mnenju Dereanijeve očistite s kolonhidroterapijo. Pri tem postopku črevo uravnotežijo in očistijo z vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.