Magazin > Lepota & telo
4 ogledov

Jesenski modni dodatki

Jesenska modna pravljica s podpisom Hermes.
1/31
Žurnal24 main
Prihajajoča jesen prinaša veliko skušnjav, s katerimi lahko dragocene zbirke modnih dodatkov posameznic postanejo megalomanske.

Ustvarjalnost in genialnost modnih oblikovalcev se izražata v raznolikosti barv in oblik, s katerimi so navdihnili dodatke in jih to sezono postavili v sam vrh modne industrije. Ideja o sezonski stilski preobrazbi usmerja vso pozornost v popoln videz, ki ne more biti dovršen brez skrbno izbranih dodatkov.

Pas v presežnikih
Pas je v modnem svetu postal stalnica. Zaradi svoje prilagodljivosti vsakemu videzu je postal nesmrten. Nosimo ga lahko ob različnih priložnostih, vedno in povsod. Aktualne modne trende so pasovi obarvali v presežkih, saj so našli svoje mesto v kolekcijah mnogih oblikovalcev, ki narekujejo globalne trende. Nosijo se v kombinaciji z oblekicami, plašči, majicami, srajcami, praktično ga je mogoče kombinirati k vsakemu videzu. Lahko so iz kakršnihkoli materialov in kakršnihkoli barv, oblik, stilov in tekstur, od usnjenih do etno pasov, najdemo take, ki se zapenjajo ali zavežejo, lahko so elastični, pošiti z bleščicami in drugimi dodatki. Marc Jacobs je svojega lansiral v najpogumnejši različici, v kombinaciji z rumenimi rokavicami, torbico in presenetljivimi ličili. Bolj umirjeni Gucci ponuja širok črn pas v kombinaciji z glamuroznimi škornji in torbico. Derek Lam se dotika ženske čutnosti z rjavimi odtenki, pri čemer je pas del dovršenega videza in ni glavni, izstopajoči kos. Yves Saint Laurent prepričuje s svežo črno-belo kombinacijo v ironičnem Moschinovem slogu, pri čemer je pas obvezno v kombinaciji z rokavicami.

Dolce & Gabbana prepričata s poudarjenimi rameni in nakitom, ki ga ne moremo zgrešiti. © AFP

 
Velike in majhne torbice
Ne glede na velikost so torbice v tej sezoni namenjene nošenju v rokah. Pravilo, da bi se morala torbica ujemati s čevlji, je že zdavnaj pozabljeno. Namen torbic je izstopati, saj predstavljajo osnovni element ženskega videza. Osnovna vloga torbic je v tej sezoni popolnoma razvrednotena, saj nikakor niso namenjene le prenašanju in shranjevanju, ampak je njihov cilj poudariti osebnost in slog lastnice. Torbica je lahko usklajena s kakšno podrobnostjo na oblačilih, lahko pa sta njeni barva in oblika povsem samosvoji. Lagerfeld in Chanel se tokrat osredotočata na živahna oblačila, h katerim kombinirata do podrobnosti usklajene torbice. Jean-Paul Gaultier poudarja uporabnost in eleganco s klasičnimi modeli v rjavi barvi. Antonio Marras je sproščenost v barvah in oblikah privedel do vrhunca. Majhe torbice kvadratnih oblik z vintage pridihom so predstavili pri Lanvinu. Stella McCartney navdihuje s tankimi torbicami brez ročajev, ki rahlo spominjajo na aktovko. Vivienne Westwood pa ostaja zvesta nekonvencionalnosti, kar se odraža tudi pri njenih torbicah.

Rokavice čez komolce! (Marni) © AFP

 
Nakit s karakterjem
V središču pozornosti ostajajo velike, večplastne ogrlice iz kovine, kamnov in kristalov, ki bodo osebnemu slogu dale še večji pečat. Nakit je v kolekcijah za jesen in zimo predstavljen tudi skozi oblačila. Opaziti je mogoče mnogo kovinskih detajlov, ki so v okras suknjičem, čevljem in tudi torbicam. Oblikovalci so se letos poigrali z različnimi barvami. Veliko je zlata, rdeče barve in drugih sončnih odtenkov. Še vedno se pojavljajo dragoceni obeski, ki so lahko pripeti tako na zapestnice kot tudi na ogrlice. Masivne in razkošne ogrlice geometrijskih oblik so prikazali John Galliano, Marc Jacobs, Thakoon in Lanvin. Obeski so veliki in težki, geometrijske oblike pa zajemajo vse od trikotnikov in krogov do črnih kvadratov pri Marcu Jacobsu. Dragi kamni in kristali so osnova kolekcije nakita modnih hiš Marni in Oscar de la Renta. Pri D&G so naredili pravcate umetnine z različnimi zankami in verigami. Nina Ricci ostaja zvesta bogastvu biserov, Louisa Vuittona pa navdušujejo jesenski motivi.

Modni koraki
Visoki ozki škornji so nekaj, mimo česar to jesen preprosto ne moremo. Najdrznejši predstavniki trenda sežejo kar precej čez kolena, pri čemer zajemajo prav vse segmente, od elegantnih škornjev iz jelenovine do temnih futurističnih iz usnja. Obstajajo različice za vse okuse, od vrtoglavo visokih pet do odebeljenih podplatov, ali pa so povsem brez pete. Neomejen barvni spekter oblikovalcev jih je odel v črne, rjave, kričeče rdeče, svetle bež, zelene in kovinsko srebrne odtenke. Ne manjkajo pa niti živalski in drugi aktualni potiski. Louis Vuitton je svoje predstavil na pariškem tednu mode, obarval jih je v zlatorumeno, ni se prestrašil niti opaznega kačjega vzorca. Pri Chloe ponujajo nagubane in prepasane, najdemo pa jih tudi pri Pradi, Lanvinu, Costume National, Viktor & Rolf in Antoniu Berardiju.

Klobuki in rokavice vseh vrst
Oblikovalci so namenili veliko pozornosti tudi klobukom in rokavicam, ki letos doživljajo pravi preporod, saj so navadno postavljeni na stranski tir. Tako je mogoče opaziti vse, tako elegantne kot ekstravagantne in modele, ki smo jih vajeni že od nekdaj. V trend se vračajo dolge rokavice, ki bodo segale vse do komolca. Čeprav so bile dolge rokavice še do pred kratkim namenjene ekskluzivnim večernim priložnostim, se zdaj prebijajo tudi na ulico. Usnjene rokavice niso posebno presenečenje, saj so stalnica zimske sezone, preseneti pa nas njihova dolžina, ki se nikoli ne konča pri zapestju. Pri rokavicah je tokrat mogoče zaznati velikodušnost pri izbiri materialov, saj obstajajo v različicah iz svile, žameta, čipke, satena, volne in že omenjenega usnja. Zack Posen jih je predstavil v vseh dolžinah in materialih. Vloga kap in klobukov je v hladnih zimskih dneh nenadomestljiva. Seznam njihove uporabnosti pa se to sezono spreminja, saj se bolj kot za osnovni namen uporabljajo kot naglavni okras. Najdlje jih je popeljal Alexander McQueen, ki je predstavil kolekcijo klobučkov, ki so pravzaprav naglavni dežniki. Trend, ki zae zdaj še ni trend, modni strokovnjaki pa namigujejo, da se bo kot tak vsekakor uveljavil.

Članek je bil objavljen v reviji ZAME , brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla v petek, 2. oktobra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.