Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Jeste, čeprav niste lačni?

Čustvena lakota ne pozna meja, potešena je šele, ko pojeste vse. Žurnal24 main
Jeste zaradi čustev, stresa ali osamljenosti? K sreči to lahko odkrijete s pomočjo osmih znakov, ki kažejo na čustveno lakoto. Jo boste odpravili?

Če se razlogi za vašo lakoto in prenajedanje skrivajo v čustvenem neravnovesju, se da to hitro odkriti. Kot pravi dr. Roger Gould, avtor knjige Shrink yourself, za prenajedanje zaradi čustvenega neravnovesja obstaja osem razlogov. Če med spodaj naštetimi znaki katerega od njih prepoznate tudi sami, imate morda težave s čustvenim prenajedanjem.

Lakota se pojavi nenadoma
Fizična lakota se pojavi postopoma, medtem ko se čustvena pojavi nenadoma, lahko tudi takoj po obroku.

Želite le določeno vrsto hrane?
Ljudje, ki trpijo za čustveno lahkoto, postanejo srečni, ko potešijo željo po hrani, na katero se drugače ne spomnijo, ali željo po nezdravih prigrizkih. Ste zaradi vrečke čipsa, ki ste ga pravkar pojedli, bolj srečni?

Hočem čips ali čokolado, takoj!

Kadar začutite potrebo po čipsu ali čokoladi (ali po kakšni drugi vrsti hrane), vam ne glede na uro ni težko sesti v avto in se odpeljati v trgovino, pa čeprav na drugi konec mesta. Željo po hrani morate zadovoljiti takoj, ne glede na vse.

Vas bo osrečil? Morda le za kratek čas! © iStockphoto

 
Lakoto spremlja vznemirjenost
Če ste nenadoma postali lačni, pomislite, ali vas je v preteklih dneh ali urah kaj vznemirilo. Čustveno lakoto pogosto spremlja občutek vznemirjenosti, ki izvira iz dogodka, ki vas je pretresel ali kako drugače vplival na vaše razpoloženje. Fizična lahkota se nikoli ne pojavi zaradi vznemirjenosti ali drugih občutkov.

Jeste, ne da bi se tega zavedali?

Ko jeste zaradi fizične lakote, praviloma razmišljate o hrani, ki jo jeste – če ne drugega, jo z zavestjo pripravite. Ko pa vas napade čustvena lakota, se je lahko zavedate šele, ko se znajdete z žlico in posodo, polno sladoleda, skriti v svojem varnem zavetju. Vam sploh prija? Mogoče ne, a vseeno jeste.

Čeprav ste siti, boste še malo pojedli
Ko je pa tako okusno, se radi potolažite. Da bi zadovoljili fizično lakoto, se vam ni treba najesti do sitega, a ko govorimo o čustveni lakoti, je ta zadovoljena šele, ko pojeste vse – četudi ste siti, jeste zaradi dobrega okusa, mogoče počasi, da bo trajalo dlje, vi pa boste bolj zadovoljni.

Ste lačni, pa ne veste, kaj bi jedli?

Ko ste lačni in bi nekaj jedli, a ne veste, kaj, ko prebrskate ves hladilnik, a vseeno ne najdete ničesar, s čimer bi potešili lakoto, ni dvoma, da so vašo lakoto spodbudila čustva. Fizično lakoto lahko potešite s čimerkoli, medtem ko je čustvena pogosto bolj zahtevna.

Ko sitost spremlja občutek krivde

Zato, ker ste se najedli, se nikoli ne bi smeli počutiti krive. Občutek krivde je pogosto povezan z vašo podzavestjo, saj se zavedate, da niste jedli zato, da bi potešili fizično lakoto. Pa bi "preživeli" brez obroka?

Če ste vsaj enega od zgoraj naštetih znakov čustvene lakote prepoznali tudi pri sebi, ne preskočite nadaljevanja članka v sredo, 22. oktobra , ko bomo pisali o tem, kako takšno lakoto premagati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.