Magazin > Lepota & telo
14 ogledov

K pediatru pri vročini nad 39

vročina telesna temperatura deklica termometer Shutterstock
Virusne okužbe dihal. Povzročijo lahko bolezni od prehlada do pljučnice.

Okužbe. Virusne okužbe dihal, med katerimi je pri nas najpogostejši respiratorni sincicijski virus (RSV), so za večino odraslih nenevarne, pri najmlajših pa lahko povzročijo celo vrsto bolezni, tudi bronhitis, pljučnico in vnetje srednjega ušesa. Prav zato je Sekcija za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva pripravila spletno stran Rsv.spm.si, na kateri boste našli vse informacije o teh okužbah.

Kadar gre za lažji primer okužbe, lahko otrok bolezen brez težav preboli brez obiska pediatra, nekateri simptomi pa lahko napovedujejo zaplete. Med njimi je zelo pomembna telesna temperatura.

Previsoka ali prenizka

Strokovnjaki svetujejo, da otroka nemudoma odpeljite k zdravniku, če ima temperaturo višjo od 39 ali je ta tri dni višja od 38 stopinj Celzija, če povišano temperaturo spremljata zaspanost in škrlaten izpuščaj na telesu ter katerikoli drug jasen znak bolezni ali krči, otrpel tilnik in glavobol. Znak za alarm je tudi temperatura pod 35 stopinjami Celzija, ko ima otrok hladno kožo, je zaspan, miren in ravnodušen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.