Magazin > Lepota & telo
6396 ogledov

Kadar hrešči in piska

Mučen kašelj. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če kašelj spremljajo bolečine in visoka vročina, se odpravite k zdravniku.

Dihala. Kašelj, ki je mehanizem čiščenja dihal, je pogost spremljevalec prehladov in viroz, zato ga večinoma zdravimo le s čaji in sirupi ter čakamo, da mine sam od sebe. Jeseni in pozimi ga pogosto pripišemo tudi hladnemu zraku ter razliki v temperaturi med ogrevanimi prostori in svežim zrakom. Zavedati bi se morali, da je kašelj poleg prehlada lahko znak cele vrste bolezni, in mu, kadar je to potrebno, nameniti več pozornosti.

Tri tedne trajajoč kašelj je kronični; ker tedaj ne gre več samo za prehlad, obiščite zdravnika.

Ne da nam spati
Nadležen kašelj, ki ne pojenja niti ponoči, bo ob preprostem prehladu ob samozdravljenju minil skupaj z njim. Pomembnejši je kašelj, ki se pojavlja na videz brez vzroka in na katerega uporaba domačih pripravkov za lajšanje kašlja ali zdravil brez recepta ne vpliva. Nikar ne čakajte, da “tako kot po navadi” v nekaj dneh mine sam od sebe, saj je lahko znak resnejše bolezni (astme, kronične pljučne bolezni, bolezni krvožilnega sistema) ali alergije. Veliko pametneje je, da se končno odpravite k zdravniku, ki vas bo, če bo to potrebno, poslal naprej na pregled k specialistu pulmologu. Tako lahko enkrat za vselej odkrijete in odpravite razlog za kašelj in spet mirno zaspite.

Produktiven ali suh
Pri kašlju, ki ga lahko zdravimo sami, ločimo dve osnovni vrsti: produktivnega, pri katerem izkašljujemo sluz, in suhega, ki je dražeč in pri katerem izpljunka ni. Vsako vrsto zdravimo drugače, zato so temu prilagojena tudi zdravila. Ob obisku lekarne je zato treba vedeti, za kateri kašelj gre. Pri produktivnem je najbolje, da olajšamo izkašljevanje, suh pa zahteva zdravila, ki ga pomirijo. Pri obeh je zelo pomembno pitje tekočine, saj tako pomagamo telesu, da deluje čim bolje in se hitro upre bolezni. Ob kašlju je vedno dobro tudi piti veliko tekočine in seveda počivati.

Prepoznajte kašelj in njegov vzrok

  • Pljučnica. Zanjo sta značilna boleč kašelj in oteženo dihanje, ki ju spremlja visoka temperatura.
  • Bronhitis. Močan, trdovraten kašelj, pri katerem izkašljujemo gosto sluz. Značilen je za dolgoletne kadilce, pri katerih se razvije v kronično obliko.
  • Alergije. Suh, dražeč in trdovraten kašelj, ki ga lahko spremlja tudi težko dihanje, je pogosto znak alergije.
  • Astma. Pri astmi se suh kašelj pojavlja predvsem ponoči, večinoma pa ga spremljata piskanje v pljučih in težko dihanje.
  • Srčno popuščanje. Kašelj, ki ga spremlja rožnat in penast izpljunek, je znak srčnega popuščanja. Če opazite tak kašelj, se čim prej odpravite k zdravniku.


Miniintervju z Robertom Marčunom, pulmologom iz bolnišnice Golnik

Kdaj lahko kašelj pozdravimo sami?
Sami lahko pozdravimo akutni, kratkotrajen kašelj, ki se pojavi ob prehladu in ga spremljajo tipični znaki prehladnega obolenja.

Kdaj se moramo odpraviti k zdravniku?
Obisk pri zdravniku je potreben pri dolgotrajnem kašlju, če kašelj spremlja visoka telesna temperatura, če se pojavi sprememba značilnosti kašlja, če so prisotne bolečine v prsnem košu, če so izpljunki gnojni ali če je pri izkašljevanju prisotna kri. Kri v izpljunku nima česa iskati!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.