Magazin > Lepota & telo
147 ogledov

Kadilci, previdno pri zdravilih!

Pri kadilkah, ki uživajo oralne kontraceptive, so lahko stranski učinki pogostej Žurnal24 main
Kombinacija. Nikotin in kofein zmanjšata ali povečata vpliv zdravil.

Vedno preverite, kaj vsebujejo zdravila, ki jih jemljete – to velja zlasti za kombinirana, ki vsebujejo tri učinkovine ali več (na primer coldrex, cafcold, daleron cold) –, ter se strogo držite priloženih navodil, opozarja Bor Bitenc iz Lekarne Bitenc. Kombinacija zdravil in nikotina ali kofeina je namreč lahko nevarna.

Zamašen nos, manj kave
"Najbolj nevarna interakcija je med kofeinom in efedrinom ali psevdoefedrinom. Zadnjega vsebujejo predvsem zdravila proti zamašenemu nosu," pove Bitenc. Kot pojasni, oba delujeta kot stimulansa v osrednjem živčnem sistemu, zato se njuni učinki seštevajo. Tudi pri antibiotikih, peroralnih kontraceptivih in hormonskih zdravilih z estrogenom so učinki kofeina bolj izraženi.

Več inzulina porabijo kadilci
Najnevarnejše interakcije z nikotinom nastanejo pri hkratni uporabi pripravkov za pomoč pri odvajanju od kajenja ter peroralnih kontraceptivov, heparina ali teofilina, nadaljuje Bitenc. "Sladkorni bolniki, ki kadijo, potrebujejo do tretjino večje odmerke inzulina," pa opozarjata Silva Zamljen in Kristina Jesenko iz Lekarne Ljubljana. Prav tako sestavine dima pri nekaterih zaviralcih betareceptorjev znižajo raven zdravila v krvi.

Kofein okrepi analgetični učinek
Če zdravila že vsebujejo kofein, ga dodatno ne vnašajte. "Vpliv kofeina na druga zdravila je lahko tudi koristen: kot sestavina kombiniranih zdravil zoper bolečine skupaj z acetilsalicilno kislino, kodeinom in paracetamolom okrepi analgetični učinek," povesta Silva Zamljen in Kristina Jesenko iz Lekarne Ljubljana. Zdravilo lahko tako učinkuje hitreje in močneje. Nekatera zdravila, ki so v prosti prodaji v lekarni, že sama vsebujejo kofein, pa opozarja Bor Bitenc iz Lekarne Bitenc. "To je treba upoštevati, kadar jemljemo večje količine teh zdravil ali jih kombiniramo z zdravili, ki vsebujejo psevdoefedrin," pojasnjuje. Kot primere takšnih zdravil navaja saridon, caffetin, plivadon, panadol extra in kombinirane praške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.