Magazin > Lepota & telo
178 ogledov

Kadilski kašelj ni ozdravljiv

cigareta Shutterstock
Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) prizadene vse več Slovencev.

Jutranji izrazit kašelj in težko dihanje že ob manjših telesnih naporih sta dva najbolj prepoznavna znaka kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), ki je neozdravljiva in vsako leto prizadene vse več Slovencev. Kljub temu se jih le malo dovolj zgodaj odloči za obisk zdravnika, bolezni pa brez posebne preiskave delovanja pljuč (spirometrije) ni mogoče diagnosticirati in zdraviti. Bolezen je sicer močno značilna za kadilce, ki predstavljajo kar 95 odstotkov vseh obolelih s KOPB.

Nepopravljiva škoda

Žal se danes bo besedah Stanislava Šuškoviča iz Klinike Golnik KOPB pri vse več bolnikih odkrije prepozno in v naprednih oblikah, kar pomeni, da vse več bolnikov potrebuje trajno zdravljenje s kisikom. “Posledica KOPB so tudi vneti bronhiji, zaradi katerih se izločajo določene molekule, ki prek krvi preidejo v telesna tkiva in sprožijo propadanje mišic. Bolniki s KOPB zato hujšajo in postanejo nemočni, pogosto pa zbolijo tudi za depresijo,” potek bolezni opisuje Šuškovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.