Magazin > Lepota & telo
540 ogledov

Kaj je dobro vedeti pred zanositvijo

prehrana Shutterstock
Zanositev. Zdravi ženski razen folne kisline ni treba jemati nobenih dodatkov.

"Ženske brez posebnih zdravstvenih težav, ki se normalno prehranjujejo in redno gibljejo, posebne telesne priprave na zanositev ne potrebujejo," pravi ginekolog in porodničar Branislav Franjič. Dodaja, da je ob zanositvi seveda pomembno tudi zdravstveno stanje partnerja.

Pomembna folna kislina

"V mesecih pred zanositvijo naj ženska uravna težo in izboljša krvno sliko," svetuje Franjič. To bo dosegla z rednim gibanjem in uravnoteženo prehrano. "Ženskam brez posebnih prehranjevalnih navad (denimo vegetarijankam) prav tako ni treba jemati posebnih pripravkov ali prehranskih dopolnil," razlaga strokovnjak in nadaljuje: "Zadnja leta ženskam pred zanositvijo in v prvem trimesečju nosečnosti svetujemo le uživanje folne kisline, ki dokazano zmanjšuje možnosti za pojav napak pri plodu." Po besedah strokovnjaka so tovrstni pripravki brez recepta v obliki tablet na voljo v lekarnah. Druge oblike posebnih pripravkov za nosečnice pa so po njegovem mnenju zgolj marketinška poteza.

Zelenjava in stročnice

Nutricionistka Mojca Cepuš ob pripravah na zanositev posebno priporoča uživanje zelenolistnate zelenjave, stročnic in sardel – ta hrana je namreč naravni vir folne kisline, železa, vlaknin, kalcija, cinka in maščobnih kislin omega 3. Z njo se strinja tudi strokovnjak za prehrano Matjaž Kološa, ki poleg omenjenega bodočim nosečnicam svetuje uživanje kakovostnih olj (predvsem orehovega in konopljinega), ki so izvrsten vir vitamina E.

Nikar velikih rib

Pred zanositvijo zmanjšajte uživanje kofeina, izogibate se delikatesnim izdelkom (mesu, klobasam, pašteti) in morski hrani – predvsem velikim ribam (morski pes, tuna), saj se z uživanjem teh poveča možnost za zastrupitev s težkimi kovinami.

Brez cigaret en mesec prej

Ginekolog in porodničar Branislav Franjič ob načrtovanju naraščaja prav tako svetuje prenehanje kajenja: "Ženska, ki želi zanositi, naj kajenje opusti vsaj mesec pred načrtovano zanositvijo. V tem času lahko zmerni kadilki namreč uspe prenehati, čeprav se sam nikotin iz telesa izloči že drugi ali tretji dan po zadnji cigareti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.