Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Kaj jesti v mrzlih dneh?

zdravo živilo Shutterstock
Kakav in čokolada, doma pridelana zelenjava, banane, avokado ter cimet, ingver, čili ...

Kadar se pozimi nikakor ne moremo ogreti, je lahko razlog tudi v slabi prekrvavitvi oziroma preveč skrčenih žilah v okončinah. "Na elastičnost žil pozitivno vpliva kakav oziroma flavonoidi v kakavu in temni čokoladi. Pozitiven vpliv imajo tudi orehi ter vitamin C, ki za normalno delovanje žil sodeluje pri nastajanju kolagena," pravi Sara Goršek Bobek, živilska tehnologinja in svetovalka za prehrano v centru za zdravje Healthness.

Flavonoidi so tudi v brokoliju, ohrovtu in špinači. 
Za boljšo prekrvavitev uživajte še rdečo peso, špinačo, blitvo, solato in zelje, svetujejo pri Zelenem zabojčku. 
Nutricionistka Mojca Cepuš pa za razširitev žil predlaga lubenico, granatno jabolko, česen ter živila, bogata z maščobami omega 3, ki jih je veliko v ribjem olju ter nekaterih rastlinskih oljih, denimo v lanenem. 



Vroče začimbe

Sicer pa telo pozimi lahko ogrejemo z začimbami, kar že tisočletja uči indijska ajurveda. Najmočnejše grelne učinke imajo cimet, ingver, janež, kardamom, kumina, klinčki, peteršilj, pa tudi česen in čebula. Tudi naša nutricionistka Cepuševa predlaga, da si pozimi telo ogrejete s cimetom, poprom in čili paprikami ter ingverjem.

Kalorično sadje

Ajurvedski zdravilci za več toplote v telesu priporočajo tudi bolj kalorično sadje, kot so banane in avokado, od zelenjave pa rdečo peso, korenje, šparglje, zelenolistno zelenjavo (špinača), brokoli, cvetačo in krompir z dodatkom prej omenjenih začimb.

Preprosto

Ogreli se boste z enolončnico, ki je lahko mesna ali brezmesna. Zaradi hranilnih snovi iz zelenjave, žit in stročnic je tudi zdrav obrok. Popestrite jo s štruklji, skutinimi, ajdovimi s proseno kašo, krompirjevimi, pa tudi s piro, svetujejo v Healthnessu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.