Glavne sestavine poletne prehrane naj bodo žitarice, sadje in zelenjava, v jedilnik pa umestite
tudi ribe, morske sadeže in meso z žara.
Jejte sezonsko
Kaj vas v vročih dneh osveži bolj kot lubenica ali melona? V veliki izbiri sadja in zelenjave
izberite sezonsko sadje in uživajte v lahkih solatah iz paradižnika, kumar in paprik. Z njimi
popestrite obroke, namesto sladice pa pripravite sadno solato.
Jejte lažje
Pečena in pražena hrana z veliko mesa in krompirja v poletnih mesecih ni najboljša izbira,
saj mastna in težka hrana oslabi cirkulacijo. Zaradi tega strokovnjaki priporočajo uživanje lažjih
živil, kot so ribe, belo meso, koruza, riž, testenine in solate.
Ne pozabite na vodo
Zaradi povečanega znojenja ne pozabite na vodo. Ker pot vsebuje veliko soli in vitaminov (med
njimi najpogosteje vitamin C), uživajte v pitju limonad, sveže pripravljenih sadnih sokov in čajev.
Preberite še:
|
Ali na počitnicah radi pozabite na redne obroke? Da bi se izognili večernemu prenajedanju, poskrbite za hranljiv in bogat zajtrk, tekom dneva pa se osvežite s sadjem ali solatami. Jejte vsaj na vsake štiri ure, priporočljivo pa je, da v prvi polovici dneva zaužijete več kot 50 odstotkov dnevno zaužite hrane.