Magazin > Lepota & telo
162 ogledov

Kaj kokain naredi možganom?

kokain Shutterstock
Najnovejša raziskava je pokazala, da ima kokain hitrejši vpliv na možgane, kot so mislili do zdaj. Spremenil naj bi jih že v nekaj urah po zaužitju.

Uživanje kokaina v le nekaj urah spremeni strukturo možganov, razlaga Gerome Breen z Inštituta za psihiatrijo s kraljevske univerze v Londonu. Raziskava, ki so jo naredili ameriški znanstveniki z univerz v Kaliforniji, Berkeleyju in San Franciscu, je pokazala tudi, kako malo je potrebno za zasvojenost in kako ta nastane, poroča BBC.

Raziskavo so naredili na miših, in sicer tako, da so mišim predstavili dva različna prostora – vsakega z različnim vonjem in teksturo tal, ter pustili, da si izberejo tistega, ki jim najbolj ustreza. Ko so se miši ustalile v prostoru, ki jim je bil najbolj všeč, so eno skupino miši prestavili v drug prostor in jim vbrizgali kokain.

Možgani si ga zapomnijo takoj

Sledilo je spremljanje možganov z laserskimi mikroskopi. Raziskovalci so ugotovili, da so se na možganih miši, ki so jim vbrizgali kokain, naredile izboklinice, zadolžene za shranjevanje spomina na droge. Spremembe na možganih so raziskovalci ugotovili že po dveh urah po vbrizganju. Miši, ki so jim v prvem poskusu vbrizgali kokain, pa so pri nadaljnjih poskusih za počivanje izbrale prostor, v katerem so dobile odmerek kokaina, in ne tistega, ki so si ga izbrale pred prvim poskusom.

"Raziskava je jasno pokazala, kako kokain hitro spodbudi ustvarjanje novih spominskih zapisov v možganih, ki spodbujajo zasvojenost," razlaga Linda Wilbrech, asistentka in raziskovalka z univerze v Berkeleyju. Čeprav so rezultati raziskave nakazali, kako hitro nastane zasvojenost, pa bo potrebnega še veliko dela, da bodo strokovnjaki ugotovili, kako ta odkritja povezati s klinično terapijo za odvajanje od zasvojenosti, dodajajo raziskovalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.