Magazin > Lepota & telo
757 ogledov

Kaj lahko uporabljate namesto masla

maslo Shutterstock
Obožujete maslo, a vas skrbi za zdravje? Margarina ni edina alternativa.

Kokosova maščoba
Kokosovo olje je bolj zdravo od masla, saj vsebuje pomembne nasičene maščobe, ki telesu dajejo energijo. Je lahko prebavljivo in med termično obdelavo ne tvori škodljivih trans maščobnih kislin. Poleg tega nima izrazitega okusa, zato ga lahko uporabite za pripravo različnih jedi.

Olivno olje
Je bogat vir antioksidantov (polifenolov), kar pomeni, da zmanjšuje verjetnost za nastanek rakavih obolenj. Pravijo tudi, da znižuje krvni tlak in vrednost holesterola v krvi ter vsebuje ogromno vitaminov, aminokislin in mineralov. Olivno olje ščiti srce, jetra in ledvice.

Svilnat tofu
Gre za mehkejši tofu, ki še zlasti pri veganih velja za zelo priljubljeno alternativo maslu. Ima zelo malo kalorij – 100 gramov svilnatega tofuja vsebuje le 54 kalorij, 100 gramov masla pa 740.

Pire iz avokada
Mnogi ne vedo, da lahko maslo nadomestite z avokadom celo pri peki. Avokado vsebuje številne hranilne snovi, med drugim je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov A, D, E in kalija.

Maslo iz mandljev, arašidov ali indijskih oreščkov
Tudi ta masla lahko uporabite pri peki ali pa jih namažete na kruh.

Hren
Krema iz hrena pospešuje prekrvavitev in prebavo. Sto gramov hrena vsebuje le 48 kalorij.
 

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:42 28.januar 2017.

    Je problem jest maslo - zato ker ga poješ dve mali čajni žlički in si sit za par ur. Samo potem folk ne poje več take količine kosmičev, in ostale svinjarije... hehehehe

  • Božidar Dinič 18:46 28.januar 2017.

    bravo zala lep odgoor

  • Avatar Zala
    Zala 17:45 28.januar 2017.

    Obožujete maslo, a vas skrbi za zdravje? Margarina ni edina alternativa. .......... .......... Če vas res skrbi zdravje, potem margarine ne boste niti pogledali, kaj šele okusili. In kaj je z maslom narobe? Menda ga je jeste samostojno kot kruh ali krompir?