Magazin > Lepota & telo
1481 ogledov

Kaj nam povedo mozolji

mozolji Profimedia/Žurnal24
Mozolji in kožne nečistoče se ne pojavijo brez razloga. Področja, na katerem nastanejo kožne spremembe, pa razkrivajo, kaj se dogaja v našem telesu.

Dermatolog Joshua Zeichner iz bolnišnice Sinai v New Yorku je obraz razdelil na pet področij in naštel razloge za nastanek mozoljev.

Področje 1: mozolji na bradi, vratu, čeljusti
Krivi so hormoni. Če se mozolji pojavijo na teh področjih, je verjetnost, da boste kmalu dobili menstruacijo, zelo visoka. Ko se poruši hormonsko ravnovesje, začne koža namreč proizvajati več maščobe, ki zamaši pore in povzroči nastanek mozoljev.

En teden pred menstruacijo začnite čiščenju kože posvečati še več časa. Uporabite tudi obrazne maske, ki kožo globinsko očistijo. Če imate pred menstruacijo hude težave s kožo, se posvetujte z ginekologom, ki vam lahko v takšnih primerih predpiše hormonsko terapijo.

Področje 2: mozolji na temenu in ob lasišču
Uporabljate preveč izdelkov. Mnogokrat se zgodi, da do mozoljev na teh področjih pride zaradi prepogoste in pretirane uporabe izdelkov za nego las, ki lahko zamašijo kožne pore, zato med čiščenjem kože poskrbite, da boste očistili tudi predel ob lasišču.

Področje 3: nepravilnosti okoli ust
Kriva je prehrana. Živila, ki vsebujejo veliko kisline, kot so limone in kis, lahko povzročijo vnetja kože, mastna prehrana pa zamaši pore. Če se tovrstni hrani kljub temu ne želite odpovedati, si po jedi dobro obrišite predel okoli ust in tudi usta.

Področje 4: mozolji na licih
Za mozolje na licih so ponavadi krive bakterije, ki do obraza pridejo z uporabo mobilnika oziroma preko rok. Kožnim težavam na tem območju se lahko izognete z rednim umivanjem rok, priporočljivo je tudi, da mobilnik kdaj pa kdaj obrišete z razkužilnim robčkom.

Področje 5: mozolji na nosu in čelu
Glavni krivec je v tem primeru stres. Ko ste pod stresom, začne telo izločati adrenalin, zaradi katerega koža proizvaja več maščobe, kar povzroča nepravilnosti. Kadar veste, da vas čakajo težki dnevi, si preventivno privoščite očiščevalno masko.

Komentarjev 1
  • Avatar strauski
    strauski 09:28 12.december 2014.

    če moraš zato biti znanstvenik,da odkrivaš vsak dan toplo vodo in se s tem celo hvališ,mislim da je na temu svetu nekaterim fino dolgčas in zato so še mastno plačani