Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Kaj nas najbolj osrečuje?

Družite se, vse ostalo bo prišlo samo od sebe. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ste srečni? Ne bodite preveč, saj sreča povečuje verjetnost, da umrete mlajši, pravijo strokovnjaki. Ste radi v družbi? Bodite čim več, saj je ravno povezanost nujna za zadovoljstvo.

Če ste v ponedeljek spet nezadovoljni s svojim življenjem, se ne sekirajte preveč. Še ena v vrsti raziskav pa naj vas tudi ne osreči preveč. Veseli, srečni in zadovoljni posamezniki namreč umirajo mlajši kot posamezniki, ki so bolj pesimistični, potrti in/ali nezadovoljni, so zaključili strokovnjaki z oddelka za psihologijo na Univerzi Yale, ki so v raziskavo vključili podatke o otrocih, zbranih v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ki so jih nato spremljali skozi zrela in stara leta. Ugotovili so, da so tisti, ki so bili kot otroci v osnovni šoli "zelo veseli", imeli več možnosti, da umrejo mlajši kot njihovi bolj zadržani in manj veseli sošolci. "Ker je verjetneje, da bodo živeli bolj brezskrbno – bolj nevarno in nezdravo," pravijo strokovnjaki. Poleg tega naj bi imeli več možnosti, da zbolijo za bipolarno motnjo ter da jo slabo odnesejo v situacijah, ko jim škodijo posamezniki, ki jih razjezi sreča drugih.

Neuspešen trud
Raziskovalci dodajajo, da tudi premočno prizadevanje za srečo velikokrat ni koristno in uspešno – pogosto smo zaradi tega le še bolj nesrečni in celo depresivni, saj se zaradi naporov, ki jih vlagamo v iskanje sreče, počutimo, kot da goljufamo sami sebe. In potem so tu še članki v revijah, ki ponujajo nasvete, kako biti srečen. A v resnici le še slabšajo naše razpoloženje, opominjajo ameriški strokovnjaki.

Bodite povezani!
Kaj nas torej sploh osrečuje? Rezultati študije, objavljene v reviji Perspectives on Psychological Science, odkrivajo, da je pot do sreče zelo preprosta. Osrečuje nas povezanost s partnerjem, prijatelji in družino. June Gruber z Univerze Yale pa ljudem, ki "aktivno poskušajo" biti srečni, polaga na srce: "Kadar nekaj počnete v želji, da bi vas te stvari osrečile, se lahko to obrne v razočaranje in še manjšo srečo. Najboljši napovednik sreče niso denar, uspeh ali slava. Pomembno je biti povezan. Najboljši način, da povečate svojo srečo, je, da prenehate misliti nanjo, ampak energijo raje usmerite v odnose, ki jih imate z drugimi ljudmi. Če se boste osredotočili na nekaj, se dajte na povezanost z drugimi. Vse ostalo se bo že zgodilo, kot se pač bo." Bodite torej srečni, a ne preveč?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.