Magazin > Lepota & telo
179 ogledov

Kaj o vas pove barva oči?

oči Profimedias
Kaj o posamezniku izdajajo njegove oči? Na to temo je bilo objavljenih že več študij. Med drugim naj bi barva oči razkrivala, kako visok prag bolečine ima posameznik, koliko alkohola prenese in kakšne športne talente ima.

Univerza v Pittsburgh je objavila raziskavo, v kateri trdi, da ženske s svetlejšimi očmi v primerjavi z ženskami s temnejšimi porode doživljajo kot manj boleče, se pravi, da lažje prenašajo bolečino. Raziskovalci poleg tega trdijo, da boste temnooke osebe prej napili kot svetlooke.

Razlog tiči v genih. John Moores, docent biomolekularne znanosti na univerzi v Liverpoolu, razlaga, da je barva oči odvisna od 12 do 13 različnih variacij v naših genih. "Ti geni v našem telesu povzročajo različne stvari,“ pravi Moore.

Kot primer vzemimo pigment melanin, zaradi katerega so oči temnejše. V reviji Perceptual & Motor Skills je bila objavljena študija, ki je razkrivala, da so ljudje s temnejšimi očmi prej v rožicah kot svetlooke osebe, imajo pa boljše reflekse in so zato pri športih, kot je baseball, uspešnejši. Raziskovalci iz Louisvilla se z objavljeno študijo strinjajo. Ugotovili so namreč, da so ljudje s svetlimi očmi zaradi počasnejšega reakcijskega časa boljši pri načrtovanju in učenju ter tudi boljši igralci golfa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.