Magazin > Lepota & telo
316 ogledov

Kaj o vašem zdravju povedo nohti

nohti Profimedias
Nohti razkrivajo, v kakšnem stanju je vaše zdravje.

Imate na nohtih bele lise? Ne skrbite: pikice in brazde niso nevarne, saj ponavadi nastanejo zaradi pomanjkanje kakšnega minerala ali vitamina. To pomeni, da lahko s spremembo jedilnika veliko naredite tudi za videz vaših nohtov.

Kaj razkrivajo nepravilnosti?

1. Navpične brazde lahko kažejo na dehidracijo. Začnite piti več vode.

2. Vodoravne brazde, ki čez čas izginejo same, se mnogokrat pojavijo po poškodbi nohtne korenine. Do njih lahko pride tudi zaradi infekcije ali povišane telesne temperature.

3. Dvignjeni robovi nohta (noht v obliki žlice) kažejo na pomanjkanje železa. Nastanejo pa tudi zaradi pogostega stika s kemikalijami

4. Zaradi glivične okužbe vam lahko noht odpade.

5. Krhki nohti so lahko rezultat pomanjkanja vitamina biotina, lahko pa nastanejo tudi zaradi lakiranja. Pazite, kakšne lake uporabljate in jejte tofu, oreščke, riž in polnozrnate otrobe.

6. Bele pike kažejo na majhne poškodbe. Če so pikice na več nohtih, pa gre verjetno za pomanjkanje kalcija. Pojejte več mlečnih izdelkov, banan, mandljev, jajc, polnozrnatega kruha …

7.  Rumenorjavi madeži kažejo na luskavico. Pojdite k dermatologu.

8. Obarvani nohti so mnogokrat posledica lakov in čistil. Lahko pa gre tudi za glivično okužbo.

9. Nenaravno povečani in okrogli nohti lahko kažejo na težave srca, pljuč ali na cistično fibrozo. Takoj k zdravniku!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.