Magazin > Lepota & telo
286 ogledov

Kaj o vašem zdravju razkriva barva oči?

modre oči Žurnal24 main
Oči so ogledalo duše, pa menda tudi zdravja. Vsaj tako trdijo nekateri strokovnjaki.

Barva oči naj bi razkrivala, h kakšnim zdravstvenim težavam smo nagnjeni.

Temno rjave oči
Oftalmolog Ivan Schwab iz ameriškega združenja oftalmologov pravi, da je verjetnost nastanka kožnega ali očesnega raka pri rjavookih osebah manjša kot pri ljudeh s svetlimi očmi. To seveda ne pomeni, da jim ni treba nositi sončnih očal ali uporabljati kreme za sončenje … Študije tudi kažejo, da so avtoimunske bolezni in tudi kožna bolezen vitiligo pri rjavookih osebah redkost.
Ženske s temnimi očmi naj bi sicer imele nižji prag bolečine kot ženske s svetlimi očmi, bolj so tudi nagnjenje k napadom tesnobe.

Svetlo rjave oči
Osebe s svetlo rjavimi očmi naj bi bile nagnjene k napadom tesnobe. Njihov prag bolečine je nižji kot pri ljudeh s svetlejšimi očmi.

Zelene oči
Pri ženskah z zelenimi očmi je verjetnost, da zbolijo za depresijo ali imajo napade tesnobe, nižja kot pri rjavookih ženskah. Njihov prag bolečine je, še zlasti med porodom, višji kot pri ženskah s temnimi očmi. Nevarnost za nastanek očesnega melanoma pa je pri zelenookih višja kot pri rjavookih.

Modre oči
Nevarnosti so iste kot pri zelenookih osebah, naj bi pa bili modrooki bolj nagnjeni k alkoholizmu.

Rdečkasta beločnica

Rdečkaste oči lahko nastanejo zaradi alergij, presuhih oči, sonca ali prahu. Rdečkasto beločnico sicer povezujejo tudi z depresijo, še zlasti pri starejših osebah. Če so vaše oči rdečkaste dalj časa, obiščite zdravnika. Lahko gre namreč tudi za avtoimunsko bolezen Sjörgenov sindrom ali tudi infekcijo.

Rumenkasta beločnica
Rumene oči so lahko rezultat težav z jetri. Tudi alkoholiki imajo pogosto rumenkasto beločnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.